Dick Cheney zal vervolgd gaan worden voor oorlogsmisdaden zegt gepensioneerde rechter van het Internationaal Strafhof

0

Een van de wereldwijde specialisten in internationale mensenrechten voorspelt dat Dick Cheney in Den Haag als oorlogsmisdadiger berecht gaat worden.

Thomas Buergenthal, die tien jaar als rechter werkzaam was bij het Internationaal Strafhof in Den Haag totdat hij in 2010 met pensioen ging, wordt door velen gezien als een van de meest vooraanstaande, nog in leven zijnde specialisten in internationale mensenrechten ter wereld.

In Newsweek was te lezen dat ”Buergenthal, van nature een diplomaat, het desondanks regelmatig moeilijk vindt altijd tactvol te zijn.” Tijdens een interview met Robert Chalmers in juli vorig jaar, beschreef hij George W. Bush als “een onnozel persoon die zijn moeder wilde bewijzen dat hij dingen kon doen die zijn vader niet kon.”

Over voormalige vicepresident Dick Cheney en de mogelijkheid om hem in het Internationaal Strafhof als oorlogsmisdadiger te vervolgen zei Buergenthal: “Ik denk, ja, dat zal gebeuren.”

“Sommigen van ons hebben al lange tijd het idee dat Cheney en een aantal CIA-agenten die verantwoordelijk zijn voor wat zij de zogenaamde ‘zwarte gaten’ (buitenlandse martelcentra) noemen, voor het Internationaal Gerechtshof zouden moeten verschijnen. Wij (in de VS) hadden hen zelf kunnen berechten. Ik heb op Obama gestemd, maar denk dat hij een grote fout heeft gemaakt toen hij besloot tegen enkele van deze mensen geen gerechtelijke procedure te willen starten.”

Over het lot van andere leiders zoals Tony Blair, zegt Buergenthal geen bijzonder expertise te hebben om daar uitspraken over te doen.

Buergenthal, is de zoon van Duits-Joodse en Pools-Joodse ouders en in 1933 geboren in devoormalige Republiek van Tsjecho-Slowakije, maar groeide op in de Joodse getto Kielce in Polen. Als overlevende van het concentratiekamp in Auschwitz en Sachsenhausen, emigreerde hij in 1951 naar de Verenigde Staten. Uiteindelijk studeerde hij af als Juris Doctor aan de New York University Law School en promoveerde als Meester in de Rechten en Doctor in de Rechtswetenschappen binnen het internationaal recht aan de Harvard School of Law.

Buergenthal diende als ere-voorzitter van de Amerikaanse Vereniging van Internationaal Recht van 2001 tot 2009 en was de Lobingier Professor van Comparative regelgeving en jurisprudentie aan de George Washington University Law School, voordat hij in 2000 als rechter van het Internationaal Strafhof verkozen werd. Hij diende tevens van 1980 tot 1985 als decaan aan de Amerikaanse Universiteit Washington College of Law en hield Hij hield begiftigde leerstoelen aan de University of Texas en Emory University. Na zijn pensioen en vertrek uit Den Haag, keerde hij terug naar zijn positie aan de George Washington University Law School, waar hij zijn werkzaamheden als Lobingier Professor voortzette op 81 jarige leeftijd.

Originele artikel door Samuel Warde, eerder gepubliceerd op Liberals Unite
Vertaling van Ella Ster
Share.

About Author

Comments are closed.