Over twee weken bestaat Ella Ster twee jaar! We hebben inmiddels ruim 333* berichten gepubliceerd en hadden vorig jaar meer dan een half miljoen unieke bezoekers en een gemiddelde van bijna 100.000 pageviews per maand. Daar ben ik best trots op!

Natuurlijk heeft dat de nodige inspanning gekost. Daarbij kreeg ik steun van diverse mensen, maar ik heb vooral veel zelf gedaan en daarin gaat veel tijd zitten. Daarbij moet je denken aan het doen van intensief onderzoek naar de toedracht van gebeurtenissen en het maken van goed leesbare vertalingen, omdat vrijwel alle broninformatie Engelstalig is. Ik kan daardoor minder tijd besteden aan betaald werk en dat is nu merkbaar aan een fors teruggelopen inkomen.

Dit gegeven vereiste een moment van reflectie en resulteerde in een nieuw plan. Want natuurlijk kan ik minder gaan schrijven en meer betaald werk gaan doen, maar dat is niet – wat er naar mijn mening – nodig is. Voor het échte ‘nieuws achter het nieuws’ kunnen we tegenwoordig namelijk het beste een beroep doen op de ongecensureerde, open source burgerjournalistiek.

Daarom kan ik beter ‘the best of both worlds’ combineren. Als ik een inkomen kan genereren met de blog, haalt dat de druk weg om ‘geld te moeten verdienen’. Want hoezeer we ook vurig verlangen naar een geldloze open source maatschappij, vooralsnog  leven we in een kapitalistische wereld. Inkomsten via de blog zou voor mij de zaken beter in balans brengen.

*) Ik zie de laatste tijd voortdurend de cijferreeks 333. Blijkbaar betekent dit in de numerologie: “Je krijgt hulp vanuit het universum. Dit is om je erop te attenderen dat je op hulp en liefde mag rekenen vanuit het universum. Als je vaker nummer 3 patronen om je heen ziet, kan jij je beroepen op hulp vanuit het universum. Je staat er dus niet alleen voor.” Toen ik onlangs ging checken hoeveel artikelen we hadden gepubliceerd, zag ik wederom 333.

Plannen om inkomsten uit de blog te genereren

Er zijn nu plannen om in de toekomst advertenties te plaatsen voor producten en diensten die voor de lezers interessant kunnen zijn. Bijvoorbeeld boeken over de onderwerpen waarover we schrijven. Daarnaast willen we advertentieruimte aanbieden aan adverteerders van duurzame producten. Geen ranzige Google-ads die adverteerders verplichten tot cookies en nauwelijks wat opbrengen, maar advertenties voor producten en diensten die bijdragen aan een betere wereld.

Ook heb ik sinds kort een Patreon-account gemaakt waarop ‘Vrienden van Ella Ster’ een maandelijkse bijdrage kunnen geven. Dat kan al voor $2 (€1,70) per maand. (Patreon is een Amerikaanse site, vandaar dat bedragen in dollars worden aangegeven.) Zo’n donatie van een paar euro lijkt niet veel, maar alle beetjes helpen. Als slechts 5% van mijn vaste bezoekers elke maand één euro doneert, hoef ik me geen zorgen meer te maken over inkomen. Op Patreon kunnen patreons daarom kiezen of ze $2, $3 of $6 willen bijdragen.**

**) Omdat de euro lager staat dan de dollar, wordt er minder van je saldo afgeschreven. De wisselkoers is nu ongeveer €1,70 voor $2,00. Wanneer je kiest voor de $3 reward, betaal je maandelijks ± €2,50 en voor de $6 reward ± €5,00.

Patreons ontvangen exclusieve berichten en uitnodigingen

Het Engelse woord ‘patron’ betekent zoiets als ‘beschermheer’: een persoon die iemand, een organisatie of doel financieel, of op andere wijze steunt. Het leuke van Patreon is dat patreons (of leden) afhankelijk van hun bijdrage worden beloond. Zo krijgen leden toegang tot exclusieve berichten op de Patreon-tijdlijn. Hier kun je nieuws lezen dat (nog) niet op de blog is gepubliceerd, lezen over onderwerpen die mij op dat moment bezig houden, of over zaken die zich achter de schermen van Ella Ster afspelen. Patreons die $3 per maand bijdragen, krijgen als eerste een uitnodiging voor toekomstige bijeenkomsten en de mogelijkheid om mij persoonlijk te ontmoeten en spreken.

Leden die elke maand €5** willen bijdragen en me als het ware trakteren op ‘een cappuccino met carrotcake’, krijgen een exclusief Ella Ster T-shirt. Je kunt kiezen uit verschillende designs: “Connect-the-dots”, “Rode pil al geslikt?” en het “Goed-gesprek” T-shirt.***

***) T-shirts worden pas na 6-8 weken verzonden bij een lidmaatschap van minimaal een half jaar. Ze zijn te bestellen met ronde hals of V-hals, voor zowel heren (regular fit) als dames (slim fit). In antwoord op de mail die je ontvangt, kun je aangeven welk model, welk design en welke maat je graag wil ontvangen.

T-shirts om gesprek op gang te brengen

Over een tijdje zullen we meer T-shirts en andere merchandise verkopen. T-shirts zijn namelijk ook een prima middel om een boodschap uit te dragen of een goed gesprek op gang te brengen. Ella Ster heeft binnenkort een eigen ‘shop’ met T-shirts en andere producten met exclusieve bedrukking. Deze designs hebben betrekking op de onderwerpen waarover we schrijven zoals: ‘de rode pil slikken’, gender-neutraliteit, de ‘dots verbinden’, maar ook leuzen die inspireren tot nadenken en positieve acties: “Anders denken en anders doen.”

De T-shirts uit de serie “Zin in een goed gesprek?” kunnen op een laagdrempelige manier een gesprek op gang brengen. Ook met mensen op straat. Zo is er een ontwerp met de vraag: “Vandaag al chemtrails gezien?” of “Wat gebeurde op 911 met de 3e toren?”. Met zo’n tekst breng je eenvoudig een goed gesprek op gang. Enerzijds met gelijkgestemden die meteen snappen wat je bedoelt, anderzijds met de minder ontwaakte, maar nieuwsgierige medemens die wellicht vraagt wat ermee wordt bedoeld. Dan is er weer een zaadje geplant en wie weet leidt het tot een interessant gesprek. Wij zien de T-shirts dan ook als een verlengstuk van de blog en als een aanvullend medium om de boodschap uit te dragen. Dat dit tevens inkomsten opbrengt, is een win-win-situatie. 

Kortom, grote positieve veranderingen en veel dingen in beweging.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op mijn Patreonpagina. Wil je patreon (lid) worden? Klik dan op een van de rewards (beloningen) in de rechterkolom. Betalingen gaan via PayPal of creditcard. Heb je geen van beiden? Het is gratis en heel eenvoudig om een PayPal-account te openen, die is gekoppeld aan je bankrekening. Je bepaalt zelf hoeveel geld je stort op je PayPal-account en betalingen zijn kosteloos. In de instructiefilm hieronder zie je stap voor stap hoe het werkt. Nog meer vragen? Kijk hieronder bij de veelgestelde vragen.

https://www.paypal.com/nl/home

Veelgestelde vragen

Zo’n PayPal-account is best wel gedoe, kan ik niet op een andere manier betalen?
Wanneer je geen creditcard hebt, kun je op Patreon alleen betalingen doen met een PayPal-account. Als je deze nog niet hebt, kun je die gratis en eenvoudig openen. Je naam moet wel overeen komen met je bankgegevens. Het mailadres (tevens de inlog van je PayPal-account) kan elk mailadres zijn dat je hiervoor wilt gebruiken. Bijvoorbeeld: pipilangkous@gmail.com. Dit moet wel een bestaand en geldig mailadres zijn.

Als het goed is kost dit maar een paar minuten van je tijd. Dat is maar een fractie van de tijd die ik maandelijks in de blog stop. Misschien voelt ‘het gedoe’ daarmee iets minder bezwaarlijk.

Kan ik niet gewoon met iDeal betalen?
Helaas wordt iDeal op Patreon (nog) niet ondersteund. Dat komt omdat het een Amerikaanse site is en iDeal een Nederlands betaalsysteem.
Kan ik niet een eenmalig bedrag overmaken op een bankrekeningnummer?
De keuze om (nog even) anoniem te blijven en onder de pseudoniem Ella Ster te opereren, vereist een betaalmethode waarbij naam en bankgegevens voor buitenstaanders verborgen blijven.

Bovendien is Patreon zo opgezet dat creators maandelijks een ‘stabiel’ inkomen krijgen. Bij een donatieknop op de site, zijn donaties veel grilliger, waardoor het lastig is om hieruit een regelmatig inkomen te genereren. Maandelijks een paar euro is ook makkelijker op te brengen dan eenmalig één of meerdere tientjes.

Daarnaast zoeken we verbinding. In ruil voor de commitment van patreons biedt ik speciale privileges. Zo ben je sneller op de hoogte van bepaalde zaken en krijg je als eerste een uitnodiging voor bijeenkomsten die een paar keer per jaar zullen worden georganiseerd.

Kun je als patreon ook anoniem blijven?
Ja, je bent voor anderen niet zichtbaar als je geen berichten op de community-tijdlijn plaatst. Je kiest zelf met welke naam en emailadres je wilt inloggen. Inloggen kan eventueel ook met je Facebook-account. Het mailadres moet wel hetzelfde mailadres zijn dat je voor je PayPal-account gebruikt. Dit mailadres hoeft niet je échte of volledige naam te zijn.
Als er in dollars wordt gerekend, hoeveel wordt er dan precies afgeschreven?
Op dit moment staat de euro een stuk lager dan de dollar. Als je betaalt met PayPal en het saldo aanvult in euro’s, zal er uiteindelijk dus iets minder afgeschreven worden. Afschrijving vinden plaats op de 2e van de maand en je krijgt netjes een overzicht in je PayPal-account, zie screenshot hieronder.
Kan ik wel een T-shirt kopen als ik geen patreon wordt?
Ja, in de nabije toekomst zal Ella Ster een online ‘shop-in-shop’ openen bij Zazzle.nl waar we ook T-shirts gaan verkopen. Je hebt daar veel meer keuze uit verschillende modellen en kleuren. Je kunt daar wél met iDeal betalen. Je mist dan natuurlijk wel de andere voordelen die de Patreon-community biedt.
Kan ik ook €1 per maand bijdragen?
Ja, als je op de reward knop in de rechterkolom klikt kun je daarna kiezen voor de minimale maandelijkse donatie van $1. Dat is ongeveer € 0,85. Je krijgt dan geen extra privileges.
Ik heb zelf weinig geld, hoe kan ik je dan toch steunen?
Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat sommige lezers een krap inkomen hebben. Als je van een uitkering moet leven en zelf elke euro moet omdraaien, heb ik liever dat je me op een andere manier steunt. Je kunt bijvoorbeeld mijn artikelen delen en reclame maken voor mijn T-shirts.

De intentie waarmee anderen actief deelnemen, vind ik veel belangrijker dan het bedrag dat binnenkomt. Uiteindelijk is alles energie en door actief te worden (door het delen van een link) komen dingen in beweging. Ik ben heel dankbaar voor álle steun die ik ontvang.

Voorbeeld van mijn afschrift van PayPal van afgelopen maand, waarop niet te zien is wie je op Patreon steunt. Alleen transactie- en factuurnummer is onleesbaar gemaakt.

Misschien tot ziens op Patreon: https://www.patreon.com/ellaster

Ella Ster* | bron: ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Share.

About Author

14 reacties

 1. Ik maak geen gebruik van internet bankieren, kan ik gewoon een bepaald bedrag overmaken, vb €25,- voor een heel jaar?

  • Dat is lief van je Elles. Voor het antwoord zie bovenstaande veelgestelde vragen.

 2. Beste Ella Ster,

  Ik wil je een suggestie geven om een basisinkomen te genereren. Kijk op de site van GTI-net (https://www.gti-net.com/nl) Bij deze firma kan je een software licentie kopen, (maximaal 21,000 euro) die op de valuta-markt opereert en waar heeeel veeeel geld in om gaat. Je krijg iedere week 1% commissie uitbetaald = 210,00 euro, geeft je dus een mooi basisinkomen. Deze 2 personen die dit bedrijf op ideële basis hebben opgezet om iedereen een basisinkomen te verschaffen. Je hebt wel een sponsornummer nodig om in te schijven. Je kan deze gebruiken. ( BB-4640-81).
  Veel succes,

  Berry

 3. Akky van der Veer on

  Ik zit idd krap bij kas, maar zal het proberen, want geniet elke keer weer van jouw heldere uitleg, Ella Ster!

  • Dankjewel Akky, bij veelgestelde vragen staan ook ideeën hoe je me op andere manier kunt steunen als het financieel niet lukt. Elke steun is welkom en voelt als een aanmoediging om door te gaan.

 4. Marijke Zandvliet on

  Hallo Ella,

  Ik wilde betalen via PayPal, maar er is iets misgegaan.
  De betaling werkte niet.
  Wat nu te doen?

  Groeten, Marijke Zandvliet

 5. Dankjewel Marijke. Je kunt ook geen directe betalingen via PayPal doen. Je kunt op de Patreon-pagina aangeven hoeveel je maandelijks wil doneren. Dan vul je daar je Paypal mailadres in. Het bedrag wordt op de 2e van de maand van je Paypal-account afgeschreven.

  https://www.patreon.com/ellaster

 6. Graag zou ik de nieuwe berichten ontvangen per e-mail.
  Het inschrijven gaat niet soepel helaas.
  Ik probeer het hier dus maar met goede hoop!

 7. Je artikelen zijn me enorm behulpzaam bij het onderzoek voor mijn werk, Ella*, waarvoor mijn dank. Heb daarom besloten een bescheiden bedrag via Patreon aan je over te boeken en hoop dat meer lezers dit doen.

   • Graag gedaan, Ella*. Zal een grotere financiële bijdrage leveren als dat mogelijk wordt. Begrijp de noodzaak er van.

    • Je werk hier waardeer ik overigens zeer. Voor velen zal het te ver van hun voorstellingsvermogen liggen waarover je schrijft en dat was het voor mij in het begin gedeeltelijk ook. Steeds beter weet ik dat er buiten de doos waarin ik leefde een hele andere, veel grotere wereld bestaat. Het verbinden van de punten is voor mij de grootste uitdaging, al ligt daarin wel de basis van ‘het kennen’, wat nog fundamenteler als ‘het weten’ is …

 8. Nicolle Martens on

  Hallo, is er iemand die weet of er in Nederland een organisatie bestaat waar je hulp krijgt/melding kunt maken van kindermisbruik buiten de reguliere instanties. Ik vecht al zeker 10 jaar alleen. Ben tot zwijgen gebracht en heb mij terug getrokken, maar heb genoeg energie over om tot de laatste dag dat ik op deze aarde mag rondlopen door te vechten voor de kinderen die dit moeten meemaken. Ik heb te maken met kinderrechters en vastgoedmagnaten.