“Wat gebeurt er als ik sterf?” Dat is ongetwijfeld de belangrijkste vraag die de mensheid ooit heeft gesteld. Ongeacht iemands geloof, hoe zeker iemand ook is, er is altijd die slepende vraag wat er gebeurt als men voorgoed de ogen sluit. Natuurlijk hebben mensen spirituele ervaringen na de dood opgeëist (bekend als BDE of bijna-doodervaringen); maar ongeacht de persoonlijke getuigenissen heeft de wetenschap ze niet echt kunnen bewijzen. Tot nu.

De studie

Onderzoekers van Southampton University in het Verenigd Koninkrijk hebben een grootschalige studie uitgevoerd, een van de grootste ooit, om te onderzoeken wat er met het bewustzijn gebeurt nadat we zijn overleden.

Tot dusver zijn ze tot een belangrijke conclusie gekomen: ze weten het niet precies, maar er gebeurt iets. Het bewustzijn lijkt na de laatste ademhaling te blijven hangen en kan zelfs na een bepaalde tijd uiteenvallen en in verschillende richtingen gaan. Gek, toch?

Wetenschappers hebben vier jaar lang 2.000 mensen onderzocht die een hartstilstand hadden opgelopen in 15 ziekenhuizen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. 40% van de overlevenden beschreef een mate van bewustzijn gedurende de tijd dat ze dood waren en voordat ze weer tot leven kwamen.

Je zou dit een bijna-doodervaring kunnen noemen, maar het is heel goed mogelijk dat, hoewel hun hart niet klopte, ze ook niet dood waren. Uit de studie blijkt:

“Het bewijs tot dusver suggereert dat het bewustzijn in de eerste paar minuten na de dood niet wordt vernietigd. Of het daarna verdwijnt, weten we niet, maar direct na de dood is het bewustzijn niet verloren. We weten dat de hersenen niet kunnen functioneren als het hart niet meer klopt.”

“Maar in dit geval lijkt het bewuste bewustzijn tot drie minuten te zijn doorgegaan in de periode dat het hart niet klopte, ook al worden de hersenen meestal uitgeschakeld binnen 20-30 seconden nadat het hart is gestopt.”

“Dit is belangrijk, omdat vaak is aangenomen dat ervaringen met betrekking tot de dood waarschijnlijk hallucinaties of illusies zijn, die plaatsvinden voordat het hart stopt of nadat het hart met succes is herstart, maar geen ervaring is die overeenkomt met ‘echte’ gebeurtenissen wanneer het hart niet klopt. Bovendien waren de gedetailleerde herinneringen aan visueel bewustzijn in dit geval consistent met geverifieerde gebeurtenissen.”

Wat dit betekent

Het is duidelijk dat onderzoekers nog steeds niet precies weten wat er na de dood gebeurt, of waarom het bewustzijn daarna blijft hangen. Maar het interessante is dat deze studie duidelijk laat zien dat dit zo is.

Dat is iets groots. Dit opent de deur naar het idee dat bewustzijn voor onbepaalde tijd blijft bestaan … iets dat de grondvesten van de wereld voor altijd doet schudden.

> Lees ook: Journey of Souls: Case Studies of Life Between Lives, Fifth Revised Edition

Bron: Humans Are Free | vertaling : Ella Ster | ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

29 reacties

 1. Een niets zeggend artikel. Jammer dat je populair wetenschappelijke onzin gaat schrijven. Lijkt bijna komkommertijd..

 2. Cardioloog Pim van Lommel, heeft een prachtig boek geschreven Eindeloos Bewustzijn..al jaren met lezingen a/h verkondigen dat het bewustzijn verdergaat, na de stoffelijke dood!

  • Inderdaad, dat heb ik ook gelezen , zeker toen mijn man net was overleden , binnen 2 weken was hij er niet meer, ook toen een paar jaar later mijn moeder overleed, ze was meer dan 100 jaar, een erg zwaar leven achter de rug. Aan dat boek heb ik erg veel gehad om de dingen te verwerken, sommige hoofdstukken konden mijn hersens niet aan, b.v. de kwantum fysica/mechanica. Een paar maal gelezen, schoot niet op. Het hele boek gaf me troost en dat is nog zo. Ook voel ik nog steeds mijn man om me heen, ook zijn er vaak dingen die ik de voorzienigheid noem. Dus denk ik nog steeds dat de geest er blijft zonder tijd en ruimte.

 3. Een prachtig artikel, maar hoezo “Tot nu”? Dit onderzoek stamt uit 2014.

 4. Bewustzijn iis niet denken,..precies dat waar het ego als de dood voor is. Het is niet het ego wat verder gaat, maar de innerlijke stilte, daar waar het denken in plaats vindt. Daarom ook meditatie. Bijna niemand kan nog niet denken, vandaar ook dat de wereld verdwaald is,….

    • Silvia: onbewust is niet denken?? hahaha,..probeer maar eens bewust te zijn van dit moment als je hoofd vol zit met jouw zogenaamde bewustzijn,..veel gedachten. Het denken heeft niet veel met bewustzijn te maken. Oke om te denken heb je bewustzijn nodig, maar om bewust te zijn kun je niet denken, dus vrij weinig mensen, afgezien van de onschuldige kinderen, kunnen niet bewust ZIJN lees ECHT zich ZELF ZIJN!!. was ooit een wijs man hier “know thyself”. De mindset die jij hier ten tonele doet verschijnen is precies waar de zogenaamde elite van droomt. Droom lekker verder Silvia,..en vooral veel blijven denken, zodat de mind control zich verder en veder uitrolt.

 5. Nietszeggend, ja. Sterven is een proces waarbij lichaamsfuncties uitvallen. Als je longen ermee ophouden, kunnen je hersenen nog wel even doorgaan. Maar op den duur kunnen die ook niet zonder zuurstof en stopt het daar ook.

  Ik ben helemaal voor meer onderzoek; dit is niets…

  • Dat gebeurt voor de dood. Dat is prachtig voor de ontvanger maar tikje ondenkbaar gruwelijk voor de nog net niet overleden donor.

   • Een levend orgaan , haal je niet uit een dood lichaam..De vermoedelijke gruwelijke ervaring v/h slachtoffer, kan helaas niet naverteld/bevestigd worden. ..waar met name D666 (sorry èen 6 teveel))..wel bij vaart..

 6. Wetenschappelijk bewijs zou leuk zijn, maar voor mij persoonlijk is dag niet nodig om te weten dat bewustzijn (de ziel) na de dood blijft bestaan. En dat reïncarnatie bestaat.
  Sinds ik het boek ‘De zielenreis’ van Michael Newton las, heb ik daarover geen enkele twijfel meer!

 7. Wetenschappelijk bewijs zou leuk zijn, maar voor mij persoonlijk is dat niet nodig om te weten dat bewustzijn (de ziel) na de dood blijft bestaan. En dat reïncarnatie bestaat.
  Sinds ik het boek ‘De zielenreis’ van Michael Newton las, heb ik daarover geen enkele twijfel meer!

 8. Idealisme ipv matrialisme. Bewust – zijn is de basis van alles. Bewustzijn is echter niet alleen je ergens van bewustzijn, maar dat ook in realiteit brengen, ofwel creëren. Er zit geen bewustzijn in je hoofd, maar het universum bestaat in 1 bewustzijn. De fysieke wereld die wij beleven is de representatie of reflectie van dat ene bewustzijn.

  Bernardo Kastrup’s Small Theory of Everything – https://www.youtube.com/watch?v=iDW2V-fH6SY https://www.bernardokastrup.com/
  Quantum Physics Debunks Materialism – https://www.youtube.com/watch?v=4C5pq7W5yRM
  Digital Physics Meets Idealism: The Mental Universe – https://www.youtube.com/watch?v=QiZLlpqAQ7U

  Now you know you are a spiritual being, having a physical experience.
  You now know what you are, why you are here and that we are all one. It is up to you to exercise your free will; you are observer and creator of, and participant, in consciousness. input => you => output = input

 9. Pingback: Nieuwsoverzicht 20.7.2020 - Leefbewust.com

 10. Mooi als het wetenschappelijk bewezen wordt, maar voor mij persoonlijk is het geen echte verrassing . Ons fysieke lichaam is “maar” het voertuig van ons bewustzijn in dit aardse leven. Bewustzijn sterft nooit en gaat terug naar de Akasha of het veld, waar we herenigd worden met andere oneindige energieën.

 11. Is er ook maar een iemand die weet wat er achter de muur gebeurt terwijl hij of zij er nooit aan die kant is geweest.

 12. Zelf heb ik wel ervaringen , heb erg goed gevoeld toen mijn man nog maar net was overleden dat er dingen waren die hij altijd deed en die gewoon gebeurden. Jaren geleden zijn we in een stiltecentrum geweest waar je dingen kon lezen en waar ik naar toe getrokken werd. Daar las ik dat we een ziel hebben, die ziel heeft een lichaam nodig, als het sterfelijke lichaam er niet meer is ,wordt de ziel een geest, en de geest is er altijd zonder tijd en ruimte , daarom weten veel mensen die een bijna doodervaring hebben dingen die in de toekomst te gebeuren zijn. Ook wordt hun leven dan meer doordacht. Ook voel ik vaak mijn man om me heen, misschien onzin, toch krijg ik waarschuwingen, doe ik dingen die ik van plan was niet. Op zijn verjaardag gaat zijn geliefde muziek aan, zonder dat ik dat heb aangevraagd, ik vraag nooit iets aan. Bij de uitvaart,
  bij het weggaan van huis, kwam over de radio muziek die we bij de uitvaart hadden besproken. Eigenlijk weet ik bijna zeker dat de geest er blijft zonder tijd en ruimte. Misschien reïncarnatie, omdat je het een keer beter over kan doen, maar wel met dezelfde geest.

 13. Eelke Piers on

  Als het hart stopt dan is er nog zuurstof in de hersenen. De hersenen blijven werken tot het zuurstof op is. Ze sterven dus een langzame verstikkingsdood. Dit proces kan best 3 minuten duren

 14. Wandaag pas je website ontdekt. Wat een mooie artikelen staan hierop, met z’n diverse onderwerpen. Echt geweldig