Terwijl de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil dat er een einde komt aan de “malicieuze complot-ideeën” over het vermeende misbruik van Joost Knevel, is de Bodengravenzaak opnieuw onder de aandacht gekomen door talloze video’s van Alice Besselink. Zij eist dat er serieus onderzoek naar het misbruik wordt gedaan, maar de gemeente eist dat zij en Joost Knevel alle online uitingen verwijderen. Het kort geding op dinsdag 20 augustus 2024 mondde uit in een waar spektakel.
Besselink probeert al jaren aandacht te vragen voor het misbruikverhaal van Joost Knevel die opgroeide in Bodegraven. “De beerput moet open”, zegt ze in een van haar video’s en “bewijs wordt achtergehouden”. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk, vertegenwoordigd door advocaat Cees van de Sanden en Mr. Peeters, daagde haar voor de rechter en eist de verwijdering van alle belastende uitlatingen, met een dwangsom van €5000 per dag. Besselink wilde met haar video’s de politie aansporen tot een serieus onderzoek naar het misbruik. Knevel en de door hem aangedragen getuigen zijn immers nooit door de politie gehoord. Ze kreeg tijdens de zaak veel bijval van de sympathisanten op de volle publieke tribune, die juichend of klappend hun steun lieten blijken.
Joost Knevel was zelf niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij momenteel in Spanje verblijft. Op de avond voorafgaande aan de zitting kwamen zes agenten om 23:00 uur naar zijn woning in Nederland in een poging om hem te arresteren. De gemeente Bodegraven heeft hem in een eerdere civiele zaak een spreekverbod over het misbruik opgelegd, wat hij geschonden zou hebben door video’s van anderen, zoals die van Alice Besselink te delen. Ze dreigt nu met een nieuwe dwangsom en gijzeling. Knevel liet weten de berichten verwijderd te hebben.
De zaak kwam in 2021 groot in de reguliere media, nadat veel mensen bloemen legden op begraafplaats Vredehof, waar volgens Knevel slachtoffers zouden liggen van satanisch ritueel misbruik. De meeste kranten doen Knevels verhaal af als verzonnen complot. Van de Sanden noemde de aantijgingen van Besselink, die volledig achter Joost Knevel zegt te staan, “een mand vol giftig fruit” die “Bodegraven veel leed heeft berokkend”. Er zou geen bewijs zijn voor de gemaakte claims. Burgemeester Graus maakt zich zorgen om bedreigingen en de nabestaanden, die nu opnieuw besmeurd gaan worden door potentiële bloemenacties op het kerkhof. De rechter: “u wil het leed dus voorkomen?”
Besselink stelde: “Onze groep pleegt geen geweld. We doen onderzoek naar doofpotten. Ik sta hier voor alle verdwenen kinderen en tegen het misbruik van overheidsinstanties.” Ze heeft zich in de zaak vastgebeten en vindt dat er wel degelijk “een snipper van bewijs” is dat onderzoek verdient. Vooral naar het meisje Sandra, dat volgens Joost vermoord zou zijn. Besselink vroeg om bewijzen dat Sandra nog leeft, zoals onterecht in de strafzaak tegen Joost Knevel en Micha Kat was gesteld, maar waarbij de leeftijd van die Sandra van Aalst niet overeen komt met ‘het vermoorde meisje’. “Omdat daarmee leugen en waarheid duidelijk gaan worden”, staat in haar brief aan de rechtbank. Ze heeft zich jarenlang in de Bodengravenzaak verdiept en zei in de rechtbank dat ze als politieagente nog nooit zoveel bewijs bij elkaar had gezien.
De rechtszaak maakte de kloof tussen twee totaal verschillende belevingswerelden duidelijk. De gemeente maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de – in hun ogen valse – aantijgingen. De groep rond Alice Besselink wil opkomen voor kinderen die het slachtoffer zijn van kindermisbruik of de verdwenen kinderen in de Toeslagenaffaire. Besselink refereerde daarbij ook aan Hüseyin Baybaşin, een Koerdische man die al 25 jaar in Nederland vastzit als ‘onderpand’ voor de Demmink-doofpot.
Van de Sanden vindt het “geraaskal” dat alle kanten op gaat, maar kwam zelf wel met zijpaden over Q, de Capitoolbestorming in Washington DC en Pizzagate. Tot driemaal toe refereerde de advocaat aan James Alefantis, de eigenaar van pizzeria Comet Ping Pong, vanwege zijn uitspraak over ‘digitaal geweld’. Hij wilde daarmee aantonen hoe gevaarlijk de uitingen van Besselink zijn. Maar de vergelijking met deze hoofdpersoon in de Pizzagate-affaire is nogal ongelukkig gekozen, omdat uitgerekend Alefantis en Comet Ping Pong met pedofiele symbolen, pornografische en horrorbeelden, zoals de martelkamer aantoonbare verwijzingen maakten naar satanisch ritueel misbruik van kinderen.
Het was een ongebruikelijke zitting. Besselink vroeg aan de rechter, die tijdens deze bonte zitting met flair en humor de orde wist te bewaren, of ze Michael Jackson’s hit Heal the world mocht spelen. Hij stond het toe. Enkelen uit het publiek zongen mee met de songtekst Heal the world, make it a better place, anderen lieten een traan. Besselink omhelsde haar adviseur. Van de Sanden zei schertsend dat hij zijn gitaar niet had meegenomen. De kloof tussen de twee werelden leek op dat moment een ravijn. Hij wilde zich beperken tot de pleitnota en eiste direct een uitspraak. De rechter liet zich niet opjagen en deelde mee dat hij voor 3 september 2024 zijn oordeel geeft.
Ella Ster | Bron: ellaster.nl
Met dank aan: Djamila le Pair, Eef en André van Delft voor hun rechtbankverslag. Mark vdf Kamphuis voor de fotografie © MKFotografie.nl
Lees ook:
Pizzagate wordt vaak aangehaald als een broodje aap-verhaal. Een bizarre complottheorie die tot gevaarlijke reacties had geleid. Een verhaal dat allang debunked was. Maar is dat wel zo? In onderstaand artikel staan 20 feiten over de Pizzagate-affaire op een rij. Is het vermeende satanische kindermisbruik in Pizzagate feit of fictie?