Een gewaardeerde natuurkundige zei jongstleden nog: Er is geen plaats voor bewustzijn in de wetenschap, en is van dezelfde orde als draken, feeën en eenhoorns. Nou, hij heeft gelijk! Wetenschap gaat over dingen die lineair zijn en die je kunt repliceren (en over formules). Wetenschap is zijn eigen vorm van beperkt bewustzijn.

Er zijn speculaties dat bewustzijn een fundamentele eigenschap van de natuur kan zijn, die bestaat buiten de gekende wetten van de fysica of andere beweringen dat subjectieve ervaring simpelweg buiten het vermogen van de wetenschap valt om uit te leggen.

Natuurlijk kunnen we de vooruitgang van de technologie en wetenschap met al hun facetten niet stoppen en naar mijn mening is er al veel gaande met nanotechnologie, waar de meesten van ons zich niet bewust van zijn. Ik wil hier niet op allerlei samenzweringstheorieën ingaan, maar bijvoorbeeld, en er is nogal wat info op het internet, grote multinationals, supermarkten verkopen producten vol met nano-deeltjes. Zodra het 5G-netwerk actief wordt, kan het worden verbonden met de nano-deeltjes die in het lichaam zijn opgeslagen en waarmee mensen op afstand kunnen worden beïnvloed. Het is eveneens opmerkelijk dat specifiek de bevolking in de westerse samenleving zo vol zit met schimmels.

Maar laten we ons richten op AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie) met een zijstap naar VR (virtual reality) om uiteindelijk tot BewustZIJN te komen.

De Russische president Putin zei eerder al dat kunstmatige intelligentie de toekomst is, niet alleen voor Rusland, maar voor de hele wereld. Maar ziet niet graag dat hierin iemand een monopoliepositie bekleedt. De president verklaarde dat als Rusland de leider wordt op het gebied van AI en het onderzoek ernaar, Rusland deze kennis met de wereld zal delen, zoals hij zegt ook met nucleaire technologie te doen. Volgens Putin biedt kunstmatige intelligentie enorme mogelijkheden en kansen, maar hij erkent dat het ook bedreigingen creëert, omdat het moeilijk te voorspellen is — en tenslotte alles wat nodig is, is een verkeerde hand.

Elon Musk verklaarde in een reactie op Putins opmerking dat ‘het land dat aan het hoofd staat van AI de heerser van de wereld zal zijn …‘, dat de strijd om superioriteit op het gebied van AI de oorzaak kan zijn van een derde wereldoorlog.

Misschien niet door een beslissing van een regeringsleider, maar door kunstmatige intelligentie, op het moment dat de AI beslist dat een preventieve aanval de beste manier is om de overwinning te behalen.

Persoonlijk denk ik niet dat het zover zal komen, omdat het BewustZIJN dit zal overstijgen, misschien niet direct het collectieve bewustzijn, maar als een multidimensionaal verlicht belichaamd wezen in 5D (waar we al onderdeel van zijn, maar het nog niet (be)leven), optredend als een ‘Standaard’ (een leidend licht, iemand die het potentieel voor anderen belicht maar ook een leraar is die deelt wat ie uit eigen ervaring heeft geleerd.) Een ‘Standaard’ inspireert anderen door te laten zien wat er kan worden gedaan.) (‘Geen goeroes meer, maar Standaards’).

Actief aanwezig op aarde (zowel in de oude als in de nieuwe wereld) als één van de 3 nieuwe menselijke soorten: homo christos (ik kom hier later op terug).

En volgens astrofysicus Stephen Hawking kan de ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie het einde betekenen van het menselijk ras. In een tijd waarin ‘slim’ belangrijker is dan ‘wijs’, worden dit soort waarschuwingen helaas niet vertaald in een noodzakelijke ethische wederopstanding en actie van de burger.

“Lijden betekent gewoon dat je een slechte droom hebt. Geluk betekent dat je een goede droom hebt. Verlichting betekent helemaal uit de droom komen.”

Jed McKenna, Spiritual Enlightenment—The Damnedest Thing

Ethiek, hmmm! Enige jaren geleden had ik al een discussie rond dit thema n.a.v. een VPRO Tegenlicht uitzending over de mogelijke toepassingen van Virtual Reality.

De huidige videogames zoals Wargames en Grand Theft Auto zijn ogenschijnlijk door de meesten van ons ouders toegestaan aan onze kinderen om te spelen, ook niet wetende hoe daarmee om te gaan en nog niet kunnen overzien van eventuele consequenties. Nou, was het allemaal zo onschuldig?

De spellen hebben als thema en gemeenschappelijke factor: misdaad en de vrijheid om te doen als speler wat je maar wilt, zoals bijv. in het geval van Grand Theft Auto, het in elkaar slaan van toevallig passerende onschuldige burgers.

Kun je je voorstellen hoe deze spellen eruit zullen zien in een holografische VR-wereld? Wat zouden de gevolgen kunnen zijn? Het is technisch al mogelijk, dus het zal er ook zijn of komen! Trouwens, de beste game-spelers van tegenwoordig kunnen zo bij het leger solliciteren voor een baan als dronepiloot voor het echte werk – schijnbaar emotieloos en koelbloedig mensen te doden met een joystick.

Nog een ander voorbeeld. We bouwen een virtuele omgeving (VR) voor een pedofiel, waar hij ongebreideld los kan gaan en zich helemaal kan uitleven. Is dit ethisch acceptabel c.q. wenselijk? Tenslotte worden hier geen echte kinderen misbruikt! Is het allemaal maar spel? Dat dachten we ook bij de videospelletjes voor onze kinderen…

Maar wat zijn de gevolgen op de langere termijn en eventueel veranderend gedrag buiten de virtuele omgeving? In feite is alles er al, en wordt het steeds realistischer. Feitelijk hoeven we alleen de VR-pornomodellen wat jonger te maken.

Dus, virtual reality, zal het ‘wijs’ worden gebruikt of beter gezegd, zal het ‘bewust’ worden ingezet of zullen velen van ons gewoon ‘verdwalen in VR’? Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die de VR-helm om 8 uur ’s morgens opzetten en deze ophouden totdat ze ermee in slaap vallen. 24/7 een illusionaire ervaring beleven in een denkbeeldige wereld…

De vraag is, anders beschouwd, leven we niet allemaal al in een illusionaire holografische wereld, bekend als onze 3D-realiteit, waar we ons zelf identificeren als ik-personage mens.

Is VR dan niet slechts een extensie, een extra niveau van de droom die we al leven!?

Het leven is (slechts) een ervaring. De realiteit is niets meer dan een ervaring binnen een bepaald spectrum van energie en bewustzijn, vaak gedicteerd door overtuigingen …. Evolutionisme of creationisme. Het slaat beiden nergens op, maar het is een leuk spel. Maar wat is dan de échte scheppingstheorie? Ik kan mezelf vinden in deze definitie: BewustZIJN wilde creëren en ervaren, dus werd het werkelijk!

Minder bekend, maar van dezelfde orde is het verraderlijke gevaar van transhumanisme. Transhumanisme is een ideologie die veronderstelt dat de biologische evolutie van de mens kan worden versneld en getranscendeerd door moderne technologie. Bewustzijn en herinnering worden door de transhumanisten gezien als producten van de hersenen, die kunnen worden gedownload naar een machine (cyborg). Dit creëert volgens hen een ‘spirituele machine’ en onsterfelijkheid wordt gerealiseerd. Zo kan de nieuwe, bovenmenselijke mens als een god regeren over zijn eigen bestemming.

Ik denk met zekerheid van niet, omdat bewustzijn waarnaar hier wordt verwezen (als hersenproduct) niet is wat het naar mijn mening in werkelijkheid is. Maar Ons Zelf, het Ware en enige Zelf, oneindig,

ondeelbaar, Zelfbewuste Wezen waarnaar wordt verwezen als BewustZIJN (of God in religieuze tradities) en in het gewone spraakgebruik ‘Ik’ genoemd. BewustZIJN Is.

Trouwens de menselijke (3D) ego/geest heeft naar mijn mening geen echte sensuele zintuiglijke gevoelens en creëert in plaats daarvan emoties (ook wel bekend als drama), als een goedkoop aftreksel en in feite doet Kunstmatige Intelligentie hetzelfde, gewoon emoties nabootsen en geloven dat het echt is. Net als geavanceerde robots een zogenaamde persoonlijkheid hebben, nou die heeft mijn auto ook.

Terugkomende op de nieuwe menselijke soorten. Er zullen meerdere nieuwe soorten op aarde komen c.q. al zijn en nog gelijktijdig ook.

Naast onze huidige homo sapiens (de meesten van hen onbewust van hun onbewust-zijn, en vooralsnog in een normaal langzaam biologisch evolutionair proces) zal er de nieuwe homo techno zijn (menselijke basis met genregulatie/expressie, nanotechnologie, gemanipuleerde genen (gene tinkering) met of zonder implantaten), en de robo sapiens (robot gebaseerd, uitgerust met AI, sprekend lijkend op mensen en de menselijke aard nabootsend c.q. na-apend)

En voor het nodige evenwicht de homo christos (van het licht, verlicht, ‘doorschijnend’), (de mens met het veranderde DNA, die zich nu op de planeet begint te manifesteren, rustig en behoudend, maar er zullen er in verhouding niet veel zijn).

Mensen die, vanuit een innerlijk ‘weten’(gevoel), hun hart hebben geopend en de verandering in hun wezen (hun Zijn en hun lichaam) hebben toegelaten en toegestaan, wat sommigen hun lichtlichaam zouden noemen (ook bekend als, vrij energielichaam, morfogenetisch, bioluminescentie). BewustZijn integreren/realiseren in de biologie (belichaamde verlichting).

Realisatie is een natuurlijk verschijnsel dat overigens niet door de mens kan worden beïnvloed, maar de verantwoordelijkheid is van de ziel.

BewustZIJN zal dé sleutel zijn tot onze toekomst, belichaamd als homo christos voor het noodzakelijke algehele evenwicht, zich bewust van zijn BewustZIJN, levende in een spiraalvormige TimeSpace en alleen zijn/haar aanwezigheid zal al genoeg zijn.

“Dit is de mooiste tijd en de beste tijd van dit leven, waar we nu doorheen gaan. Verspil het niet aan zorgen maken en terughoudendheid…”

Adamus St Germain

Technologie zal hoe dan ook evolueren. Maar na verloop van tijd hebben we deze nieuwe technologieën niet meer nodig, maar ze plaveien een soort van weg voor de homo sapiens om de Nieuwe Aarde te laten ontstaan. Voor nu, is het ervaren, bewustwording, thuiskomen en je geest ontwikkelen, dat is waar het (menselijke) spel om draait, toch?

(Dit artikel werd in het Engels gepubliceerd als gastblog op memymagnificentself.com)

Ella Ster* | Auteur: Geert V

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

8 reacties

 1. Weer een goed artikel. wat ik zo wonderlijk vind aan deze tijd is dat de techniek vooruitsnelt, maar de ethiek achter blijft. Net als 2000 jaar geleden worden er nog mensen om hun overtuiging gevangen gezet of ter doodveroordeeld. Leiden er mensen honger, is er oorlog enz enz.

 2. Peter van den Engel on

  The concept machines could become a species with more power than man is as old as the invention of the first steam engine. Total nonsense. Simply because machines have no self interest. They are a different energy/ time concept than man.

  Kinetic machines have much more strength and endurance than man and ‘thinking’ machines are better at arithmatic and creating statistics from mega data.
  This is the only thing AI does. It is not living intelligence and never can be.

  The paradox is scientists and politicians for that matter are both dreamers and not the realists they believe they are/ and controling imagination in the.mind is much more scientific than people practising it believe it is.

  It is high time for a revolution taking away the money control and falls mantras politicians are brain draining us with. Imagine Frankenstein being your elected president.

 3. Fijn dat je dit onderwerp aanhaalt. Voor wie hier dieper in wil duiken verwijs ik graag naar mijn boek ‘Bits, Bytes & Bewustzijn’.

  • Hoi Yfke,
   ik, als auteur van dit artikel, had al eerder hierover contact met je gezocht..om hierover te bomen..
   Kan alsnog! M.n. het ‘Homo Christos’ gedeelte..

   Hartegroet, GeertV

 4. homo christos … wat een prachtige typering !!!

  het Inzicht, dat in de al dan niet historiese Jezus tijdens de tewaterlating in de jordaan indaalde, lijkt mij tot nu het hoogst bereikbare bewustzijnsnivo, dat een Aards (3D) mens kan bereiken … diverse esoteriese groeperingen heten het ook wel christusbewustzijn, waarbij het (mij) duidelijk is, dat dat exact met boeddhabewustzijn overeenkomt …
  het bewustheidspartikeltje van het ‘goddelijk’ Zelf Bewust Zijn, dat ik ik heet, kwam ooit tot de ontdekking, dat op dit bewustheidsnivo o.a. Waarachtigheid, Rechtvaardigheid en streven naar Vrede vanuit compassie met Al-dat-Is de leid raad vormen …
  Jezus nodigde de medemens dan ook uit niet Hem te volgen, maar Hem gelijk te worden door deze eigenschappen te sublimeren …
  zoekend naar zuivere wezenlijkheid kan het behulpzaam zijn de mantra ‘ik ben Vrede, ik ben Liefde’ 24/7 in U te laten gonzen

  toegift om wat richting te duiden:
  blikken achter de sluiers, zoals zgn. ‘bd’-ervaringen leverde meerdere ervaarders wat ruimer Zicht op Zijn … zo is te herkennen, dat o.a. Mevrouw Anita hartstikke wijze Levenslessen verspreidt …
  https://youtu.be/vvmABrII35c

  de wijze, waarop we het wereldgebeuren, maar zeker ook onze daden tijdens en zeker na onze huidige incarnatie zullen beoordelen, wordt door dit jongetje na zijn kortstondige verlichtingservaring korrekt onder woorden gebracht …
  https://youtu.be/AJynlrKfsCE