Beelden, symbolen, geluiden, muziek en kunst kunnen van grote invloed zijn op onze energie. Vaak werkt het onbewust, maar toch kun je meestal wél voelen wat het effect is. Van bepaalde kunstuitingen raak je ontroerd, vervuld, geïnspireerd of je komt in een kalme, harmonische staat van zijn. Dat zijn de kunstwerken die je trilling omhoog brengen.

Wanneer ik spreek over kunst die de trilling kan verhogen, spreek ik over kunst in de breedste zin van het woord. Het beperkt zich niet tot schilderijen of sculpturen, maar kunst is per definitie medium onafhankelijk. Vaak is de scheidslijn tussen kunst en fotografie, kunst en architectuur en kunst en landschapsarchitectuur of andere specialisaties, een grijs gebied. Kunst is in mijn ogen elke unieke creatieve uiting die primair gemaakt is om de zintuigen te prikkelen.

Ook hoeft kunst geen creatieve uiting te zijn die alleen te zien is in een museum of galerie. Bij voorkeur maakt kunst onderdeel uit van de openbare ruimte zoals onze leefomgeving of de natuur. Juist omdat het daarmee toegankelijk is voor een groot publiek en niet slechts onderdeel is van een exclusieve wereld die alleen een elitair publiek zou begrijpen.

Kunst is niet iets dat je hoeft te begrijpen. Het is iets dat je ervaart. Je wordt erdoor geraakt of geïnspireerd, of niet. Door kunst kun je anders naar iets gaan kijken. Het kan je verrassen. Een emotie of een ervaring creëren die uniek is en die je niet ervaart in het dagelijks leven. Kunst is in mijn ogen vooral iets dat je voelt. Het hoeft geen nut te hebben. Maar als het goed is, worden mensen er wel door beroerd. Dat gebeurt vaak als een kunstuiting met bezieling is gemaakt.

Natuurlijk is het in principe een onmogelijke opgave om uit alle kunstuitingen een selectie te maken van voorbeelden die je trilling kunnen verhogen. Ik ben met opzet weggebleven van de beelden over engelen, chakra’s of ascentie die je vaak ziet in de New Age beweging. Onderstaande selectie is een persoonlijke keuze en in ieder geval een duidelijke tegenhanger van kunst die beïnvloed is door het Satanisme. Deze kunstuitingen hebben op mij een opwekkend effect. Ik voel dat het iets positiefs met me doet. Dat daar verschillende kunstuitingen tussen zitten die voortkomen uit, of onderdeel zijn van de natuur, kan geen verrassing zijn. Ook de natuur heeft de eigenschap om je trilling te verhogen.

Wanneer we ons meer bewust worden wat bepaalde beelden (of muziek, of films, of wat voor culturele uiting dan ook) met ons doet, kunnen we ook bewustere keuzes maken waar we wel of niet naar kijken of luisteren. Ik voel dat ik het soms nodig heb om me op te laden, zeker nadat ik over duistere zaken gelezen of geschreven heb. Dan ga ik vaak de natuur in. De laatste tijd merk ik ook dat het kijken naar beelden die verheffend werken, hetzelfde effect heeft.

Installaties die je in een andere wereld brengen

Iedereen kent wel de sensatie van reflecterend licht dat door gekleurd glas schijnt. De installatie Candy Coloured Serpentine Pavillion is alsof je je in een wereld van gekleurd licht waant. De installatie van Emmanuelle Moureaux met 2500 papieren bloemen heeft een vergelijkbaar effect. Het gevoel dat je ervaart wanneer je vanuit verschillende standpunten door de sculptuur kijkt moet heel spectaculair zijn. De landschapskunst van Bruce Munro met velden van lichtgevende bollen creëert tevens een surreële, sprookjesachtige wereld. Deze sprookjesachtige sfeer ervaar je ook als je middenin de installatie van William Forsythe met honderden witte ballonnen staat. Dit kan zelfs je ervaring van tijd en ruimte veranderen.

De activatie van de verbeeldingskracht

De Japanse kunstenaar Tatsuya Tanaka heeft de gave om van alledaagse voorwerpen een decor te maken van een herkenbaar tafereel door er miniatuurfiguren bij te plaatsen. Het verschil in schaal werkt vervreemdend. Het zijn tevens beelden met humor, omdat hij door de enscenering aan bekende objecten een heel andere betekenis geeft. Hij laat je weer naar de dingen kijken met de fantasie van een kind, die van elk object elke gewenste wereld kan creëren, door zijn eigen verbeeldingskracht te gebruiken.

De combinatie van enerzijds alledaagse voorwerpen, met anderzijds het veranderen van de schaal of context, resulteert in komische beelden. Het spel tussen herkenning en vervreemding. Zoals de reuzenwasknijper in het landschap en de reuzenrits die de afscheiding van een vijver vormt. Het is kunst met humor en zal bij bijna iedereen een glimlach op de mond toveren. Bekende voorwerpen krijgen hierdoor een heel andere betekenis.

Dat kunst niet elitair of verheven hoeft te zijn, bewijzen ook deze uitingen van street-art. De schilderingen zijn komische toevoegingen aan alledaagse taferelen die iedereen begrijpt. Een imperfectie in het straatbeeld krijgt plotseling een andere betekenis, hetgeen grappige beelden oplevert.

Een met de natuur

In onze huidige wereld vervreemdt de mens door technologie steeds meer van de natuur. Ook in musea zien we steeds meer audiovisuele toepassingen en touchscreens. Een tegenhanger van deze trend is landschapskunst waarbij we terugkeren naar de natuur. De kunstenaar laat, door een kleine ingreep of toevoeging van een of meerdere kunstobjecten, ons de schoonheid van de natuur weer herontdekken. Zoals de spiegelende boomstronken die ons letterlijk een ander perspectief bieden om naar de natuur én onszelf te kijken.

Bij de installatie met gespiegelde mensfiguren gaat de mens zelfs helemaal op in de natuur. Het heeft een wonderlijk effect en doet zelfs denken aan een ander (buitenaards) ras dat vanuit een andere dimensie onze wereld intreedt. De natuur is daarbij een intrinsiek onderdeel van het kunstwerk zelf.

Dat geldt ook voor de kunstuitingen van Lee Jae Hyo die van boomstronken een soort portaal heeft gemaakt. De opening dwingt je om met andere ogen naar het landschap te kijken, alsof het een doorkijkje biedt naar een wereld die je nog nooit op die manier bekeken had.

In plaats van een schilderij van de natuur, kun je ook schilderen met de natuur. Door de bladeren op kleur te rangschikken heeft de kunstenaar Andy Goldsworthy een tijdelijk ‘schilderij’ gemaakt met het materiaal dat in de natuur zelf aanwezig is. Het effect is fenomenaal. De lichtgele bladeren lijken bijna licht te geven.

De creatiekracht van de kunstenaar en de natuur

Wanneer sprookjes niet bestaan, kunnen we ze zelf creëren. De reusachtige leliebladeren gemaakt van gerecyclede cd’s doen denken aan een sprookjesachtige wereld van elfjes en feeën. Door de lichtval, reflectie en kleurschakering van de cd’s zelf, creëren de leliebladeren een lichtspel van kleurnuances op het water. Robin Wright maakt sculpturen van elfjes en paardebloemzaadbollen vervaardigd van staaldraad. Deze lijken een onlosmakelijk onderdeel te zijn geworden van de natuurlijke omgeving.

‘Strandbeesten’: bewegende sculpturen van kunstenaar Theo Jansen.

Kunstenaar Theo Jansen maakt bewegende sculpturen, die voortbewegen door de wind. Met eenvoudige PVC elektriciteitsbuizen als voornaamste materiaal maakt hij grote kinetische machines die zichzelf aandrijven. Het lijken nieuwe levensvormen te zijn die zich over het strand voortbewegen als reusachtige insecten of levende skeletten van dieren uit een ander tijdperk. Zijn werk moet dan ook voornamelijk bewegend bekeken worden.

De vernuftigheid waarmee de objecten gemaakt zijn en de wijze waarop ze autonoom voortbewegen, toont de creatiekracht van de kunstenaar, die niet alleen de natuur nabootst, maar er zelfs nieuwe ‘levensvormen’ aan toevoegt. Het schouwspel van deze kruipende dieren heeft iets heel magisch. Ik krijg er letterlijk kippenvel van.

Ella Ster* | bron: ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

Comments are closed.