Zowel president Emmanuel Macron als de minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, worden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Op 11 juni 2019 diende Francis Lalanne — een van de meest prominente woordvoerders van de Gele Hesjes — een aanklacht in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, met het verzoek Macron en Castaner te vervolgen. In een door hem geïnitieerde petitie kon Francis Lalanne de 250.000 stemmen verzamelen, die nodig zijn om een rechtszaak te starten. Hij beschuldigt Macron en Castaner van misdaden tegen de menselijkheid en vertrouwt op artikel 35 van mensenrechten.

Bevestiging van ontvangst door het Internationaal Strafhof.

Volgens Francis Lalanne: “Een misdaad tegen de menselijkheid is een van de volgende handelingen wanneer het wordt gepleegd in het kader van een wijdverbreide of systematische aanval op burgers….” aanvallen waarvan er volgens Francis Lalanne legio zijn, “… gepleegd door de politie tegen de demonstranten.”

Tijdens zijn reis naar het Internationaal Strafhof in Den Haag werd de heer Lalanne vergezeld door de advocaten Sophia Albert-Salmeron en Ghislain Mabanga. Beiden zijn geautoriseerde ICC-advocaten. Ghislain Mabanga heeft de leiding in de zaak.

De rechtszaak is tegen Emmanuel Macron en Christophe Castaner aangespannen, omdat ze de belangrijkste politiecommandanten zijn, aldus Francis Lalanne. Tijdens de demonstraties gebruikte de politie wapens tegen de demonstranten, die worden gedefinieerd als ‘oorlogswapens’: handgranaten en harde rubberen kogels (LBD40-projectielen).

Volgens de advocaat van Francis Lalanne kunnen de Franse president en zijn minister zich niet beroepen op hun immuniteit voor het Internationaal Strafhof. Ze zouden in Frankrijk zelf immuniteit genieten, maar die geldt niet voor het internationale gerechtshof, dat juist in het leven is geroepen om staatshoofden aan te kunnen klagen.

Advocate Sophia Albert-Salmeron

Op 2 maart 2019 kondigde Priscillia Ludosky al aan dat een groep Gele Hesjes stappen wilde nemen om Macron en Castaner aan te klagen bij het Internationaal Strafhof. Priscillia Ludosky is de vrouw die eind 2018 de allereerste Gele Hesjes-demonstratie aanzwengelde. “We verzamelen video’s, foto’s of andere getuigenissen over het geweld tegen de demonstranten. We gaan naar het Internationaal Strafhof (ICC). Wat er aan de hand is, is niet normaal. Ik heb nog nooit iemand een LBD-projectiel op mij zien richten, en ik hoop dat ik het nooit zie. Ik stel me voor dat het geen beelden zijn die gemakkelijk vergeten worden.”

Actiegroep Artikel 35 bij Internationaal Strafhof in Den Haag

De groep Gele Hesjes die nu juridische stappen neemt tegen Macron en Castaner schaart zich achter de verzamelnaam ‘Artikel 35’. Het is een verwijzing naar artikel 35 van de Grondwet uit 1793. In dat artikel staat: “Wanneer de regering de rechten van het volk schendt, is de opstand van het hele volk of een gedeelte ervan, het meest heilige recht en een absolute plicht.” (vrij vertaald)

Priscillia Ludosky maakt deel uit van deze groep. Over de minister van Binnenlandse Zaken zegt ze: “Christophe Castaner heeft nog steeds een ongelooflijke vrijheid. Ik snap niet hoe hij nog op kantoor kan zijn.” Ondanks dat de groep nu de minister en Franse president aanklaagt, pleit dit de politie niet vrij van hun deelname aan het geweld.

Priscillia Ludosky

Priscillia Ludosky: “Ik geef de mensen de schuld die bevelen geven en nog steeds een beetje aan de mensen die ze uitvoeren. Ik ben geschokt dat de veiligheidstroepen zelf geen einde maken aan deze dingen. Ze zouden op zijn minst kunnen besluiten om de LBD niet te gebruiken. We hebben op dat moment nog steeds een bepaalde mate van vrije wil! (…) Wanneer een politieagent vuurt, is het niet de minister die psychisch lijdt. Hij is degene die schiet, en degene die de bal terug kan verwachten.”

Door het buitensporige politiegeweld zijn er rond de 2500 gewonden gevallen, waarvan velen ernstig. 24 mensen verloren een oog of raakten aan één oog blind. Vier mensen verloren een hand, één iemand verloor een voet als gevolg van een ontplofte traangasgranaat. Ook is er minimaal één iemand door een traangasgranaat gedood.

De aanklacht van de actiegroep Artikel 35 wordt gesteund door een recent rapport van Amnesty International. De aanklagers moeten binnen één maand van het Strafhof antwoord ontvangen over de ontvankelijkheid van deze zaak. De mainstream media hebben de aanklacht — en in veel gevallen ook het excessieve politiegeweld — vooralsnog verzwegen.

Ella Ster* | bron: ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

Ella Ster is nu ook te volgen via Mastodon, een onafhankelijk nieuwsplatform, zonder censuur. Lees op Wanttoknow.nl waarom dit initiatief een goed alternatief is voor de gecontroleerde social media. Klik hier voor een overzicht van nieuwsbronnen. Om berichten van Ella Ster te volgen klik je hier en vervolgens op de blauwe Follow-knop.

Bronnen:

Macron aangeklaagd voor het Internationaal Strafhof

Macron and Castaner subject to complaint to the International Criminal Court for “crime against humanity” 

Priscillia Ludosky : Avec les Gilets jaunes, « la fraternité s’est réveillée

Macron vor Internationalem Strafgerichtshof angeklagt – Deutsche Medien schweigen

Plainte à la Cour pénale internationale pour «crime contre l’humanité» contre Macron et Castaner

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

3 reacties