Vandaag gingen de gele hesjes in Frankrijk weer de straat op. De 10e week van demonstraties. In een terugblik op de afgelopen weken blijkt dat de meeste gele hesjes ernaar streven om vreedzaam te demonstreren, terwijl de (militaire) politie de grote agressor blijkt te zijn. Het politiegeweld is dermate buitensporig dat je kunt spreken van staatsterrorisme. 

Media suggereert dat vooral demonstranten gewelddadig zijn

De mainstream propagandamedia schetst geen eerlijk beeld over het geweld bij de gele hesjes-demonstraties. Door listige koppen en fotokeuzes suggereren ze dat de demonstranten vooral uit relschoppers bestaan: “Gele hesjes in Parijs slaags met agenten, ook protest in andere steden.” De strekking van de mainstream media berichtgeving is dat de demonstraties uitlopen op rellen en vernielingen. Dat de politie rake klappen moet incasseren. Samengevat is dat zo’n beetje de teneur. Het is een vergeefse poging om de publieke opinie te beïnvloeden en te rechtvaardigen dat de politie steeds meer geweld zou moeten gebruiken.

Met een opkomst van meer dan 100.000 demonstranten zijn er helaas altijd wel een aantal extremistische relschoppers. Ongetwijfeld zitten daar ook Agent-provocateurs bij, die de boel met opzet ophitsen. Gestuurd door een organisatie die zich bezighoudt met social engineering en betaald om rotzooi te schoppen. Om die reden zijn er ook bij de politie een aantal gewonden te betreuren. Er zijn inmiddels al zeven agenten met blijvend letsel. Tot zover klopt de berichtgeving.

Extreem politiegeweld

Wanneer je de videobeelden van de demonstraties op Twitter en Youtube bekijkt, zie je vooral vreedzame demonstranten. De organisatie, voor zover de protesten georganiseerd zijn, roept vooral op elke vorm van geweld te mijden. Het politiegeweld is echter met geen pen te beschrijven. De tot de tanden bewapende militaire CRS-politie (zeg maar de Franse ME), valt de demonstranten aan met traangas, handgranaten en Flashball-geweren.

Er zijn inmiddels al rond de 100 zwaar gewonden gevallen. De politie en politiek suggereert dat de ME zichzelf moet verdedigen vanwege het geweld tegen de agenten. Dit verantwoordt in hun ogen ook de inzet van net-niet-dodelijke wapens, die zelfs Amnesty International afkeurt. Ook Defender of Rights riep in 2015 al op tot een verbod van het gebruik van Flashball-geweren, vanwege het ernstige letsel dat deze wapens kunnen veroorzaken.

Vooral onschuldige slachtoffers

De aanvallen op de demonstranten hebben in de praktijk weinig te maken met zelfverdediging. De getroffen slachtoffers zijn namelijk vooral niet de relschoppers. Ze stonden vaak zelfs niet eens vooraan bij de ‘vuurlinie’. Het waren onschuldige demonstranten in een mensenmenigte. Of ze stonden bij de bus te wachten om na een dag demonstreren naar huis te gaan.

Er zijn minimaal twee filmpjes waarbij een oudere dame die zich buiten de massa bevindt, wordt omsingeld door een peloton ME’ers en met de wapenstok tot moes wordt geslagen. Vrouwen worden over de grond meegesleurd en in elkaar gebeukt. Een ander filmpje toont een oudere vrouw met een geel hesje met een enorme hoofdwond door een Flashball.

Een 19-jarige meisje, vertelt op de Franse tv dat ze door een Flashball geraakt werd, terwijl ze op de bus zat te wachten. Haar kaak was gebroken en ze onderging 3 zware operaties. Ze heeft een enorm litteken onder haar linker mondhoek. Ze moet waarschijnlijk nog meer operaties ondergaan om de schade te herstellen.

In hetzelfde tv-programma vertelt Antoine Boudinet hoe hij zijn hand verloor nadat de CRS-politie een GLI-F4 granaat naar hem had gelanceerd. Zijn rechterhand is geamputeerd. Een meisje, ik schat haar een jaar of 15, was door een Flashball geraakt. Ze verloor haar oog. Er zijn inmiddels al 15 slachtoffers die door dit gevaarlijke ‘speeltje’ van de politie hun oog kwijt zijn.

Antoine Boudinet verloor zijn hand tijdens een demonstratie van Gele hesjes in Bordeaux.

“We moeten het idee van politie-repressie stoppen en hun rol als vredesbewaarders en buurtregisseurs herstellen. Het kan niet voortduren: ze worden steeds meer in het nauw gedreven en de demonstranten worden steeds meer gewelddadiger. Het is zo’n gewelddadige cirkel dat we over een tijdje onvoorstelbare extremen zullen bereiken.” (…) “Om deze cirkel te doorbreken, moet de regering de eerste stap zetten: stop met het gebruik van deze wapens.”

Antoine Boudinet

100 gevallen met zwaar letsel en verminkingen 

Een andere video toont hoe Olivier Beziade wegrent voor een aanval met traangas en achterna gezeten wordt door een groep ME’ers. Hij rent een winkelstraat in om weg te komen. Hij vormt geen enkele bedreiging voor de agenten. De ME’ers schieten hem neer met een Flashball en de man valt bewusteloos voorover. Hij ligt nu met een hersenbloeding in coma en het is onduidelijk of hij van het hersenletsel zal herstellen. Olivier is vrijwilliger bij de brandweer en vader van drie kinderen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van slachtoffers die niet alleen zonder aanleiding door de politie op zeer agressieve wijze zijn aangevallen, maar ook voor hun leven getekend zijn. Er zijn 100 zwaar gewonden gevallen, mensen die een oog of ledemaat zijn verloren, enorme verwondingen hebben aan hun gezicht, een verbrijzelde knie, of ernstig hersenletsel hebben. Verschillende slachtoffers liggen in coma.

Deze permanente verminkingen lijken te zijn veroorzaakt door LBD’s en GLI-F4’s. Nooit in de Vijfde Republiek hebben we eerder zo’n uitgebreid gebruik van dergelijke wapens tegen de menigte ingezet. (…) Het lijkt er echter op dat de verminkte slachtoffers meestal eenvoudige vreedzame betogers zijn die te midden van de misdadigers worden gevonden. Vaker wel dan niet, zijn de relschoppers, als gevolg door onze methoden, niet gekwetst of gearresteerd.”

Uit een open brief van de Franse politie-unie van boze agenten aan president Macron

Staatsterrorisme tegen het Franse volk

Dit heeft niets met zelfverdediging van de politie te maken. Dit is een regelrechte vorm van staatsterrorisme tegen zijn eigen bevolking. De politie krijgt het bevel om raak te schieten. Als je de beelden bekijkt lijkt het er bijna op dat ze een bonus per slachtoffer krijgen. Men kiest geïsoleerde slachtoffers, of isoleren willekeurige slachtoffers door ze uit een groep te trekken.

Door de demonstranten in te sluiten, zijn op die manier al duizenden mensen gearresteerd. Zelfs een meisje van 13. Hun overtreding: er was geen toestemming om te demonstreren. Iedereen met een geel hesje is een doelwit. Ook als die persoon zich buiten de demonstratie bevindt en naar huis terugkeert of zich van de massa afwendt. Zelfverdediging ammehoela.

Amnesty International uit stevige kritiek op gebruik van Flashball-geweren

Formeel is het advies om het Flashball-geweer op de romp of ledematen te richten, maar de beelden en getuigenissen laten zien dat men vooral op het hoofd of gezicht mikt. Ondanks dat men weet hoeveel schade dit projectiel kan veroorzaken. De mainstream propagandamedia noemt het verzachtend ‘rubber kogels’. Een zacht balletje in een rubberen omhulsel dat met 100 meter per seconde wordt afgevuurd kan echter enorme schade aanrichten.

De grafiek van het aantal gewonden, zorgvuldig in kaart gebracht door journalist David Dufresne (@davduf) toont dat er vooral op het hoofd gemikt wordt.

Amnesty International schreef in 2002 een brief aan het Ministerie van Binnenlandse zaken in Frankrijk, dat men af moet zien van het gebruik van de Flashball. De minister legde het advies vrijwel meteen naast zich neer. Hij vindt de collateral damage (bijkomende schade) acceptabel. Men vindt het ook de normaalste zaak van de wereld dat de politie handgranaten naar de menigte mag gooien of de mensen uit elkaar te drijven. Welke psychopaat denkt dat dit gerechtvaardigd is?

Terreur en letsel om de demonstranten af te schrikken

Het lijkt er sterk op dat de politie het bevel heeft gekregen om zoveel mogelijk letsel te veroorzaken. Om een daad te stellen en de menigte af te schrikken. Je kunt je zelfs afvragen of het wel allemaal echte ME’ers zijn, of dat huurlingen vermomd als ME’er als knokploegen optreden. Er zijn ook beelden van knokploegen die in een winkelgebied, buiten het gebied waar gedemonstreerd wordt, met ijzeren staven op gele hesjes jagen. Ze dragen maskers, helmen, maar geen uniformen. Wie heeft deze mensen ingehuurd?

Macron’s beleid lijkt erop gericht te zijn om met het politiegeweld de toenemende protestbeweging schrik aan te jagen, door een voorbeeld te stellen met alle verminkingen en zware gewonden. Dat ís een vorm van terrorisme: angst aanjagen door opzettelijk letsel te veroorzaken om politieke doeleinden af te dwingen.

Het Franse volk is nu nóg bozer!

Het lijkt olie op het vuur te zijn en de Franse bevolking is alleen maar bozer geworden. De opkomst tijdens de 10e akte (10e week), lijkt groter dan ooit te zijn. Het Franse regime toont met het politiegeweld nu zijn ware gezicht. Een dictatuur wordt vaak pas als zodanig herkend, als deze uitgedaagd wordt.

De enige ‘overtreding’  die veel getroffen gele hesjes demonstranten hebben begaan, is hun onvrede kenbaar maken, tegen een onderdrukkend en uitbuitend systeem. Door de agressieve reactie vanuit het controlesysteem zien mensen nu wat de ware aard van de zogenaamde democratie is. Hierdoor ontwaakt Frankrijk nu in rap tempo.

Demonstranten zijn ook boos op de leugenachtige pers

Ook de pers krijgt het zwaar te verduren tijdens de demonstraties. De gele hesjes zijn boos op de mainstream media vanwege hun leugens. Journalisten die tussen de demonstranten lopen krijgen rake klappen. Sommige journalisten durven alleen nog met bodyguards te komen. Maar de pers wordt ook door de politie aangevallen. Ondanks hun perskaart en ‘media’ in grote letters op hun helm of jack, worden de journalisten en fotografen beschoten. Ook onder hen zijn gewonden te betreuren. De internationale organisatie Journalisten zonder grenzen (RSF) diende een klacht in tegen het politiegeweld en de fysieke aanvallen op de pers.

Diverse slachtoffers hebben inmiddels een aanklacht tegen de Franse staat ingediend. Er lopen talloze politie-onderzoeken vanwege het buitensporige geweld. Door de Inspectie van de nationale politie (IGPN) zijn 48 procedures tegen collega’s geopend, wegens vermeende daden van politiegeweld. [2] Een corrupt politie-apparaat moet nu onderzoeken of hun collega’s buiten het boekje zijn gegaan. Sinds het begin van de beweging zijn honderden mensen gewond geraakt en ontving de politie zo’n 200 meldingen van vermoedelijk politiegeweld. [3]

[2] Open brief van de Franse Politie-unie van boze agenten aan Macron
[3] Le Figaro

De druk op de politie is enorm

Steeds meer agenten uiten hun twijfel over het hardvochtige beleid. Maar de druk binnen het politiekorps is enorm en de hiërarchische structuur biedt weinig ruimte voor kritische vragen. Diverse agenten konden de druk niet meer aan en pleegden zelfmoord. In 2019 zijn dat er al zeven in drie weken tijd. Steeds meer agenten melden zich ziek. Politiebonden luiden de noodklok. Eind december schreef de Franse politie-unie van boze agenten’ een open brief aan de Franse premier over: “de verminkingen van gele hesjes die lijken op oorlogswonden”.

De Franse politie-unie van boze agenten uit hevige kritiek op Macron

“Sinds 17 november werden verschillende Fransen ernstig verminkt tijdens spanningen tussen onze diensten en gele hesjes-demonstranten tijdens het uitvoeren van de orde te bewaren.

Mijn collega’s hebben zich aangesloten bij de nationale politie om het leven van hun landgenoten te beschermen. Helaas zullen gewone burgers, zoals ons politieagenten, nu met één oog of één hand minder moeten leven.

Hoewel het onmiskenbaar is dat gele vesten regelmatig worden geïnfiltreerd door ultra-gewelddadige en vastberaden brekers, kan dit de onschuldige nevenslachtoffers niet rechtvaardigen.” (…) “Maar om ongetwijfeld politieke en economische redenen, stelt u uw burgers en overheidsfunctionarissen bloot aan het risico van ernstig letsel of de dood.”

Als er overmatig geweld is gebruikt, is dit voor de Franse politie-unie van boze politieagenten, geen blunder van de politie, maar een fout van de staat. Iedereen zal verantwoordelijkheid moeten nemen. [2]

[2] Ruwe vertaling vanuit het Frans. Originele brief op de website van Syndicat France Police – Policiers en colère

De Franse politie-unie van boze agenten spreekt van een situatie die sterk op een burgeroorlog lijkt. Ze bevestigen dat de bevelen vanuit hogerhand komen om met zware wapens op de menigte te schieten. Ze herkennen dat deze vorm van terreur, wordt gedreven door politieke en economische motieven. Terrorisme vanuit de staat. Het wordt tijd dat de politie hier niet meer aan meewerkt. Laat de politie zich massaal ziek melden. Veel agenten tonen verschijnselen van een burn-out.

Macron stuurt aan op verdere escalatie

De vele onschuldige slachtoffers wakkeren de agressie onder het volk alleen maar aan. Op deze manier lijken de autoriteiten aan te sturen op een escalatie. Adviezen om het geweld te staken lijkt bij de De regering Macron aan dovemansoren gericht te zijn. Men zet in op repressie. Er zijn al agenten met automatische wapens gesignaleerd, iets dat overigens al jaren sinds de aanslag Charlie Hebdo een ‘normaal’ verschijnsel is in het Parijse straatbeeld.

Wanneer Macron, of een van zijn ministers het bevel geeft om deze wapens in te zetten voorspel ik dat het leger zal ingrijpen. Eind vorig jaar schreef de Generaal Antoine Martinez al een open brief aan de Franse president dat de Gele Hesjes op sympathie en begrip van het hogere kader van het Franse Leger kunnen rekenen. Hij beschuldigt Macron van hoogverraad door het tekenen van het Marrakesh-akkoord. “U maakt zich schuldig aan een ontkenning van de democratie, of zelfs verraad tegen de natie.” De brief is ondertekend door talloze Franse generaals.

Wellicht komt er een militaire coup

Afgelopen maandag schreef Benjamin Fulford: “Franse militaire bronnen zeggen op hun beurt dat Emmanuel Macron binnenkort verwijderd zal worden door een militaire regering, die de Cabalisten zullen arresteren, welke de Franse democratie voor de afgelopen 11 jaar hebben gestolen.” Het elastiekje staat in Frankrijk op knappen. Men kan terecht spreken over een tweede Franse revolutie. Laten we hopen dat deze revolutie ook leidt tot een evolutie naar een ware democratie.

Roman Light, een woordvoerder van de Franse Gele hesjes-beweging, denkt dat de oplossing in wezen heel eenvoudig is. Geef de burgers inspraak in het schrijven van de grondwet en het recht om zelf wetten in te dienen en er over te stemmen. Ware democratie is in zijn ogen het afschaffen van de volksvertegenwoordigers.

> Lees binnenkort ook: “Deze video zouden alle gele hesjes moeten zien.”

Ella Ster* | bron: ellaster.nl

Editorial credit header image: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

Comments are closed.