Mondkapjesplicht: dwingen is strafbaar

15

Als reactie op de mondkapjesplicht stuurde een lezer onderstaande brief die aanvullende informatie biedt, om duidelijk te maken waarom een ambtenaar je daartoe niet kan dwingen. Niet alleen omdat er nog geen coronawet is. Ook omdat ‘niet-dwingen’ een principe is gewaarborgd in het publiek recht en dat je als mens (in plaats van burger of persoon), nergens toe gedwongen mag worden.*

Het komt er op neer dat je als mens vrij bent en niet gedwongen kunt worden om iets te doen dat je gezondheid schaadt. Onderstaande tekst zou je kunnen uitprinten, om minstens een discussie op gang te brengen en voor je rechten op te komen.

*) In plaats van jezelf te identificeren met je familienaam kun je alleen je voornaam gebruiken, om je te beroepen op het publiek recht. De (familie)naam op je identiteitsbewijs, is de naam van jou als burger. Daarvoor geldt het privaat recht. 

Over de verplichting tot het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte.

Door: Kees v/d W

Dinsdag 4 augustus 2020. Burgemeesters willen mondkapjes verplicht stellen in de “openbare ruimte”: gewoon op straat. Hieronder staat waarom dat niet mag en dit document kun je gebruiken om je ervan te vrijwaren.

Het is ondertussen duidelijk dat mondkapjes je niet beschermen tegen het coronavirus. Zie onder andere deze link van een Amerikaanse medische overheidssite: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/.
Er is ook duidelijkheid over de schade die ze je gezondheid (en je privacy) toebrengen.
https://www.hpdetijd.nl/2020-06-12/alle-ins-en-outs-over-dat-vermaledijde-mondkapje/,
https://www.dvhn.nl/groningen/Hoogleraar-UMCG-over-de-onzin-van-mondkapjes-Tegen-virussen-helpt-het-niet-het-is-een-schijnveiligheid-25290711.html e.v.a. artikelen.

Er is geen juridische grondslag voor het dwingend opleggen van het dragen van mondkapjes. Uitspraak op woensdag 29 juli 2020 door hoogleraar recht aan de RUG Brouwer in het Dagblad van het Noorden: “Rechtsgeleerde Brouwer: ‘Tot de coronawet er is, mag je mondkapjes niet verplichten’” https://www.rtvnoord.nl/nieuws/727481/Rechtsgeleerde-Brouwer-Tot-de-coronawet-er-is-mag-je-mondkapjes-niet-verplichten

Uit de eerste twee alinea’s volgt, dat als de of overheid  (“rechtspersonen”) jou dwingen; als personen jou dwingen – als “ambtenaar” of als “natuurlijk persoon”: dan maken ze zich schuldig aan een misdrijf volgens artikel 365 van het Wetboek van Strafrecht (ambtenaar: politieagent, BOA etc.) respectievelijk artikel 284 Sr (ieder ander).

Artikel 365 stelt : De ambtenaar die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie. https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel365

Als er geen juridische grondslag is voor het verplicht dragen van een mondkapje, is het dwingen dus “misbruik maken van gezag”.

Hetzelfde gesteld voor niet-ambtenaren in artikel 284 strafrecht:
https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel284

Artikel 284
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft:
1°. hij die een ander door geweld of enige andere feitelijkheid of door bedreiging met geweld of enige andere feitelijkheid, gericht hetzij tegen die ander hetzij tegen derden, wederrechtelijk dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden;
2°. hij die een ander door bedreiging met smaad of smaadschrift dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden.

Per saldo: niemand kan jou nu dwingen een mondkapje te dragen, helemaal niet omdat dat slecht is voor je gezondheid. Niemand kan je dwingen je eigen gezondheid te schaden.
De dwingeland is strafbaar als hij het wél doet.

Politieagenten en BOA’s, etc. kunnen zich niet verschuilen achter zinnen als “Ik voer alleen maar orders uit” of “Ik moet dit doen, opdracht van mijn baas”. Dit vanwege de “Neurenbergse principes”. Dat is een geheel van internationale rechtsbeginselen, opgesteld na de Tweede Wereldoorlog. Artikel IV stelt: “Het feit dat een persoon gevolg gaf aan een bevel van zijn overheid of een hogergeplaatste, ontheft hem niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht, mits een morele keuze voor hem in feite mogelijk was.”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurenbergse_principes

Heel simpel: “Dwing jij mij, dan ben je strafbaar.”

Lees dit goed door, draag het bij je op straat en vertel de “ambtenaar” dat hij een strafbaar feit begaat indien hij/zij doorgaat met jou te dwingen. En/of laat hem/haar dit lezen.

Disclaimer: zoals duidelijk moge zijn, leven we niet in een rechtsstaat. Gebruik van deze tekst is derhalve vanzelfsprekend voor eigen risico.

Share.

About Author

15 reacties

 1. Goedemorgen, hopelijk heb ik snel een fiets en de eerstvolgende die mij onvriendelijk benaderd vraag ik zichzelf te beheersen. Juist de mensen die ervoor betaald worden neem ik het kwalijk, ze mogen denken wat ze willen maar gedraag je.
  Fijne dag

  • Goedemorgen,
   Ik had een afspraak met drie personen de anderhalve meter afstand hebben we genomen maar ook een kom thee, nu had deze persoon zichzelf handschoenen aan kunnen trekken maar dit maakt dan geen verschil maar goed dan denk ik bij mezelf, wat als reanimatie of iets nodig zou zijn?
   Fijne dag

 2. Dank voor deze info! heb dit artikel ook op nine for news geplaatst als comment zodat het zijn ronde doet 🙂 .

  Het is vuur elements tegen vuur elements in deze maand. We gaan ervoor!

 3. Die muikorf heeft niets met onze gezondheid te maken.Maar alles met macht,controle,onderdrukking en ons monddood maken.

 4. Bedankt Ella* voor je geweldig informative site!

  Judy & Ben:

  ‘That MASK & VACINE = suicide’ @50min

  Project Camelot: ‘DR. JUDY MIKOVITS: A FORCE TO BE RECKONED WITH’
  youtube.com/watch?v=eFmq3w1-hQY&t=50m (1:13min)
  @1:21 aankondiging plandemic2.
  (plandemic1): search.bitchute.com/renderer?query=Plandemic (26min)

  Ben Swann: ‘New CDC and WHO Study Proves “No Evidence” Face Masks Prevent Virus’
  youtube.com/watch?v=jy_7a8GNN4Q (14min)

 5. hoe zit het dan met die mondkapjes plicht die het O V ons oplegt.is dat wel rechtmatig?

 6. En toch zullen ambtenaren je een boete opleggen wanneer je geen mondkapje draagt. Dat risico durf ik niet te lopen aangezien mijn financiële middelen niet toereikend zijn en de kans dat de boete middels een beroep bij onze neutrale rechtstaat wordt kwijtgescholden is naar ik heb begrepen (?) kansloos. Of zijn er hieromtrent wel succesverhalen?

 7. Gaat dit ook op voor werkers in de zorg? Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking en onze organisatie wil het vanaf nu voor iedereen verplicht stellen om een mondkapje te dragen.(er zouden medewerkers besmet zijn (geweest) op andere locatie.)

 8. Pingback: Nieuws 1.9.2020 - Leefbewust.com