Grote Duitse bedrijven stimuleren thuiswerken door op kantoor de verwarming uit te draaien. Ook de verlichting wordt gedempt. Bij thuiswerken draait de werknemer op voor de hogere energiekosten. Een Duitse tv-zender promoot om tegelijkertijd te douchen en plassen. Het is in lijn met de SDG duurzaamheidsdoelstellingen, onderdeel van Agenda 21, maar de implementatie daarvan lijkt steeds absurdistischer te worden. 

Een van de grotere werkgevers in Duitsland, het verzendhuis Otto, zet haar werknemers letterlijk in de kou. Op alle kantoren van het bedrijf zal de thermostaat naar 15 graden worden verlaagd.
Het postorderconcern kondigt een groot energiebesparingspakket voor de winter aan. Hele kantoorgebouwen moeten sluiten. De werknemers moeten samen in één energievriendelijk gebouw opeen gepakt zitten of thuis werken. De personeelsmanager benadrukt de nieuwe creativiteit die uit deze omstandigheden voortvloeit. Dit meldt de krant Welt.

Met deze spartaanse maatregel lijkt Otto een tweede impuls te willen geven aan thuiswerken, zoals we dat ook kennen uit de Coronatijd. Het bedrijf spaart er grote sommen geld mee uit, maar jaagt de werknemers op extra kosten. Met de exploderende energieprijzen moet de werknemer door het thuiswerken ook overdag de kachel opstoken. Ook zal de vereenzaming weer toeslaan als overleg alleen nog via het beeldscherm kan, want op kantoor is het door de kou niet te harden of het gebouw is helemaal dicht.

Dochteronderneming Hermes wil zelfs 3 van haar 4 kantoorgebouwen in Hamburg sluiten. Maar het ‘energiepakket’ houdt nog meer in. Bij het postorderbedrijf wordt de verlichting in de kamers gedempt. Elektrische apparaten zoals koelkasten, koffiezetapparaten en vaatwassers zullen worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet. Daarnaast wil de groep warm water en lichtreclame uitschakelen.

Tijdens de feestdagen gaan in nog meer gebouwen de temperaturen omlaag. Dat zal voor de meeste kantoormedewerkers uitdraaien op het opnemen van vakantiedagen. De personeelschef ziet positieve kanten van de maatregelen. Door het samenpakken van werknemers ontstaan nieuwe contacten, zo de chef.

Het zal voor sommigen herkenbaar zijn: grote bedrijven willen van hun kantoren af. Tijdens Covid moesten miljoenen werknemers wennen aan thuiswerken en alleen via beeld contact met de collega’s onderhouden. Het lijkt erop dat deze trend, telkens met andere excuses, doorzet: lege kantoren en de werknemer thuis achter de PC.

Het Duitse onafhankelijke mediakanaal Reitschuster schrijft: “Als de Duitsers iets doen, doen ze het grondiger dan anderen. En vaak genoeg, met hun inherente fanatisme, presteren ze ronduit ad absurdum. Dat is wat veel van onze buren ons vertellen. En helaas leert de geschiedenis ons dat ze geen ongelijk hebben.”

Maar het kan in Duitsland echt nog gekker. Zo stelde de omroep SWR Fernsehen op haar Facebookpagina voor om tijdens het douchen meteen maar de plas de vrije loop te geven. Dat zou zo’n 2.200 liter water per jaar besparen.

Voor wie nog helder wil blijven denken zijn dit beproevende tijden. De waanzin kent geen grenzen meer. Maar ook niet de steeds uitbreidende invloed van de staat op het privé-leven: hoe lang mogen we douchen, met of zonder pisbeurtje. Hoe hoog mag de thermostaat (met een ‘slimme’ thermostaat wordt dat gewoon afgedwongen). Hoe vaak moet u langs de prikhal, wanneer moet u zich tegen een griep met doeken voor de mond beschermen, of met een QR-code ergens naar binnen?

Terwijl velen schouderophalend deze totale gekte van zich af laten glijden, zullen anderen met grote zorg kijken welke indringende rol de staat in ons leven krijgt. Sommige oud-inwoners van de DDR hebben al verklaard, deze tijd is erger dan de tijd in de Deutsche Demokratische Republik.

> Volg Ella Ster nu ook op Telegram: https://t.me/ella_ster

Ellaster.nl | bron: Enerzijds, Anderzijds | ezaz.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Steun Ella Ster met Petje Af
Share.

About Author