Zijn we ontwaakt of verlicht? En wat betekent ‘ontwaakt’ dan precies? Wanneer voelt deze toestand van bewustzijnsverruiming ook daadwerkelijk lichter? Het antwoord op die vragen heeft te maken met de verschillende fasen van het ontwakingsproces waar mensen doorheen gaan. Hieronder een interessant artikel over deze drie stadia van ontwaken door Vera Helleman:

Een paar jaar geleden bezocht ik een feestje waar ik getuige was van een gesprek tussen twee zussen. Een van de zussen liet vallen dat ze beweerde verlicht te zijn, waarna de andere zus haar wenkbrauwen optrok en reageerde met: “Jij ?! Verlicht ?!” haar oordeel benadrukkende met een grijns. “Nou, toch in ieder geval ontwaakt! ‘ probeerde vervolgens de eerste zus haar opmerking te beschermen.

Het was een beetje een ongemakkelijke situatie, maar er zaten interessante inzichten in. Veel mensen dragen een herinnering van een ontwaken en identificeren zich met deze herinnering. Maar een moment van ontwaken is heel anders dan een permanente, ontwaakte staat.

Het is zeer waarschijnlijk (omdat jij dit leest), dat je ook een soort van ontwaken hebt ervaren in je leven, wat je geroepen heeft een spirituele zoeker te worden. Voor sommigen van jullie betekende dit een volledige, positieve verandering in je leven doordat er iets zeer essentieel veranderde. Voor anderen was het een beangstigende realisatie over alle valse spelletjes die je al jaren speelde, omdat je dacht iets van anderen nodig te hebben en nu beseft dat je dit nooit zult krijgen. Een derde groep werd euforisch over het begrijpen van de holografische aard van deze wereld, maar het echte weten raakte ze nog niet op een diep intuïtief niveau. Dit komt omdat we een aantal ontwakingsstadia nodig hebben om deze transitie te begrijpen en dit volledig te belichamen in ons bewustzijn, op alle lagen van onszelf.

De laag van het hoofd

Het eerste grote ontwaken is voor de meeste mensen wat we noemen een (spirituele) piekervaring. De eerste zus had waarschijnlijk zo’n ervaring. Als je wordt aangeraakt door genade en krijgt zo’n piekervaring, gaat er een enorm gordijn ineens open. Je angst is weggevallen, de zwaarte is verdwenen en je krijgt een beeld van wat je werkelijk bent. Er heerst vrede binnenin en je voelt je opeens verbonden met alles en iedereen, eenheid is je nieuwe woning (in ieder geval voor een tijdje …)

Een andere weg naar overgave is als je onverwachts geconfronteerd word met een extreem verlies. Verlies van je dierbaren, van je baan of huis. In dit geval ben je niet meer in staat aan iets vast te houden, wat je dwingt om te stoppen met het grijpen, zodat je wel terug moet vallen in jezelf.

En sommige krijgen een ontwaakt perspectief tijdens een bijna-dood ervaring waar ze uit het fysieke leven worden getrokken in de niet-fysieke dimensie.

Wat er in al deze gevallen gebeurt, is dat de aandacht loskomt van een strak gerichte focus dat vastzit aan ideeën, dingen en mensen die je identiteit bevestigen en wat vervolgens verschuift naar een niet-gefocuste staat waar alles wat persoonlijk was zich losmaakt in het niet-alles, niet-doen, geen-weerstand, niets-lokaal, niet-fysieke … pure potentiële energie. Je bent verschoven van de fysieke werkelijkheid laag naar de laag van oneindige bewustzijn.

Als we een plaatje ervan zouden maken zou het op een eenvoudige manier er zo uit kunnen zien:

three-levels1-NL-768x240

Er was een openbaring, een Goddelijk moment. Je viel uit een positie van volledig geabsorbeerd zijn door de focus op het fysieke naar een extreem uitgefocuste staat. Je hebt een overzicht ontvangen en werd begiftigd met een diep weten over het bestaan. Je draaide de munt om en besefte: ik heb geen controle, ik hoef helemaal niets ‘doen’.

Als je ooit eens een proces hebt meegemaakt van munten opgooien weet je dat nadat de munt omdraait het tot stilstand komt in het midden. Bijvoorbeeld: iemand die zichzelf voor een lange tijd onbelangrijk maakte bereikt het punt genoeg te hebben van deze kant van de medaille en draait de munt dan om door over-the-top zelfzuchtig te worden. In elke situatie voelt deze persoon dat het zijn of haar taak is om eerst voor zichzelf te kiezen in plaats van voor een ander, totdat die kant van de medaille grondig onderzocht is en dit thema vrijkomt. Het komt dan tot stilstand in het midden. Vanaf dat moment zal er een keuze zijn of je naar achter stapt of dat je het belangrijk vindt om trouw te zijn aan een echte impuls.

Ik gebruik dit voorbeeld, omdat tot rust komen in een stabiele ontwaakte staat ook een proces is van het verkennen van een muntje, de munt van de dualiteit versus non-dualiteit. Sommige mensen die totaal gevangen zitten in hun verhalen geloven dat het ontwaken in eenheid het moment van de verlossing is, dat dit het uiteindelijke doel is wat men moet bereiken. In werkelijkheid is het een nieuw begin. Een schakelpunt waar je in een mentale shock geduwd wordt, waarin je uitgenodigd wordt om tot rust te komen in het midden, om je leven te leven met meer bewustzijn en daardoor vanuit een oogpunt van meer voldoening … maar je kunt alleen tot rust komen in het midden als (!) je deze realisatie toestaat door te dringen in de rest van je wezen. Het moment van ontwaken maken tot een mentaal begrip zal niet genoeg zijn om je leven te verlichten.

De laag van het hart

Het woord ontwaken verwijst naar de aard van de droomtoestand waarin we woonden. We kunnen alleen wakker worden in helderheid, dus er moet een wazig standpunt zijn geweest van waaruit we keken. We zaten vast in bewusteloosheid over wie we zijn en hoe deze realiteit echt werkt. Dus, nadat je dit warme bad van vrede van licht en van niets hoeven te doen heb ervaren zal je misschien meer en meer loskomen van het fysieke.

Wat je waarschijnlijk nog niet ziet is dat de wereld van de vorm in feite de reden is waarom je hier in deze realiteit bent, maar je ziet nu wel dat alles energie is en alles met elkaar verbonden is – en dat raakt je diep. Je voelt onvoorwaardelijke liefde in contact met ieder mens, dier of plant; je hart opent. Je wordt wakker op het niveau van het hart, en omdat je hart geopend is lost non-acceptatie op. Beetje bij beetje. Stuk voor stuk. Dit dringt verder en verder in je leven door.

Nu kun je kijken naar de dingen vanuit de positie van waarnemer, vanuit je niet-fysieke zelf. Dit betekent dat je kijkt vanuit een energetisch niveau en dat je toegang hebt tot energetische informatie en weten. Je kunt nu de wereld zien vanuit het veld waardoor alle levende wezens met elkaar zijn verbonden.

Dit is de eerste laag vanwaar er iets verschijnt als persoonlijk. Bronenergie, bewustzijn, als een persoonlijk stuk energie, een energievorm die ik jouw essentie noem. Het zaad waarmee je voor het eerst deze realiteit in kwam, als een ‘ik-ziel’, en dit is de reden waarom wij ook een ‘wij-ziel’ kunnen ervaren. Dit is de eerste laag waaruit impulsen in bepaalde richting gaan. Intenties beginnen hier, gebaseerd op welk zaad jij bent, verbonden met alle afzonderlijke delen als één.

three-levels2-NL-768x240

Voor alle duidelijkheid: als richting hier begint, is er niet een God die een plan gemaakt heeft, omdat vanaf dat oogpunt er geen goed of fout bestaat, geen voorkeur over welke kant we kiezen. God is de creatieve energie die alles een bestaan geeft.

Dus je essentie begeleidt, maar beslist niet zoals wij denken dat beslissingen worden genomen, zoals: Ik wil dit, laten we dat doen. En: oh dat is interessant om te ervaren … De verlangens van je ‘hart’ zijn de natuurlijke wens van het zaad dat je bent, dat wil groeien om de oppervlakte van deze wereld tegemoet te komen. Het wil zich uiten als een vorm. En als jouw essentie een roos is dan wil het niet groeien als een tulp. Vanaf het moment dat je geboren wordt. Nee: vanaf het moment dat je verwekt werd, elke intentie, elke stap, elke beweging is gemaakt om de groei van jouw essentie te eren en te dienen: dat jij een uitdrukking of een vorm van bronenergie bent. Het eren hiervan maakt je gelukkig, want geluk is dezelfde vibrerende energie als jouw blijvende essentie.

Bewust worden van deze energetische wereld is ontwaken op het niveau van het hart. Wanneer je de schoonheid van deze essentie en de diversiteit van alle vormen van bewustzijn om je heen ziet, lost ongelijkwaarheidigheid op. Nu kun je dansen in interactie met al deze verschillende energieën.

De laag van het manifest

Maar hoe werkt het? Hoe wordt vorm gecreëerd?

Al deze vragen willen ook worden begrepen, omdat ze je wakker maken voor het volgend niveau. Het niveau van het manifest. De wereld van tijd en vorm. Zoals wij het ervaren, lineair.

Het belangrijkste om te begrijpen over het manifest is wat sommigen van ons dualiteit noemen, want in fysieke vorm moest de Ene zich eerst scheiden om zichzelf te ervaren, zodat dualiteit en non-dualiteit dezelfde medaille zijn. Dualiteit is niets meer dan: ‘Ik en mijn projectie’ en mijn projectie is ook mij, dus dualiteit = een (non-dualiteit).

Dualiteit is de meest ontzagwekkende realiteit die jij gemaakt hebt en jij bent degene waaruit alles ontstaat. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, tast, proeft en voelt is een echo van wat jij in het energetisch veld gezonden hebt, dat meer en meer verdicht geworden is vanwege het vertragen van de energie en de daaruit voortvloeiende verlaging van de frequentie, zodat het uiteindelijk veranderd in een fysieke vorm. Dat is verbazingwekkend! Het moment dat je je deze bijzondere kwaliteit realiseert en je echt deze driedimensionale werkelijkheid omhelst met diep inzicht – dat alles om je heen jou is, in plaats van continu ervan weg te lopen – dan wordt dit fysieke leven jouw speeltuin.

Dus, hoe werkt het?

Bron energie splitst zichzelf in een energieke vorm. Dit essentieel deel van het bewustzijn dat ‘jij’ lijkt te zijn in deze realiteit voelt als de ik-ziel dus kan ‘jij’ bewaken wat uitgedrukt wilt worden door jou heen. Of het in werkelijkheid echt een persoonlijk iets is laat ik nog even in het midden, maar blijkbaar is het belangrijk dat we het ervaren als persoonlijk. Waarom? Omdat door dingen persoonlijk te maken (mijn ideeën, mijn kijk op de wereld, mijn verlangens) construeren we ons prisma van creatie.

Dit prisma bevat gedachten, overtuigingen en emoties. De gedachten worden overtuigingen als je ze ‘mijn’ maakt en zijn de basis van de projector waarmee we onze beelden projecteren (of met andere woorden: hoe we energie manifest maken). Emoties geven feedback over de vraag of wat jij gelooft afgestemd is met jouw essentie (of met andere woorden: of het in dienst is aan de manifestatie van het zaad dat jij bent).

Lees deze zinnen nogmaals indien nodig, ze zijn belangrijk!

three-levels3-NL-768x240

Wakker worden doet vaak pijn, omdat het ego (het-mij-mechanisme) nog niet overwonnen is en nog vele overtuigingen, verlangens en verwachtingen mag loslaten of herzien. Continu! In het begin van het ontwakingsproces moeten veel overtuigingen los gelaten worden, omdat ze je belemmeren om uitdrukking te geven aan wie je bent – en dat is ons oer-leidmotief, zoals alles in dit universum (kijk weer naar de metafoor van het zaad en de bloem)

Later, zelfs als je in een stabiele toestand van ontwaken bent, doet het soms nog steeds pijn omdat we continu groeien; en wanneer we groeien moet onze prisma weer opnieuw afgesteld worden. Als je dit echt begrijpt en je bent ontwaakt, dan doet het alleen pijn aan de oppervlakte, terwijl op een dieper niveau voel je juist veel vreugde en geluk als je door het proces opnieuw heengaat omdat je weet dat dit inhoud dat je energie weer aan het uitbreiden is. (Het is soms zwaar, maar nooit meer naar)

Om terug te gaan naar het verhaal van de twee zussen, de tweede zuster heeft duidelijk dit deel niet begrepen.

Wanneer je tot rust komt in deze stabiele ontwaakte toestand is er nooit meer evenwicht: je zal voortdurend balanceren tussen het fysieke en het energetische.

Je kunt onvoorwaardelijke liefde voelen ten opzichte van iedereen en tegelijkertijd dualiteit ervaren met je fysieke, mentale en emotionele voertuig en het bezien vanuit een oneindige perspectief van gewaarzijn. Dit komt omdat bewustzijn nu binnengedrongen is op het niveau van het manifest en je kwam tot rust in het midden. Je hebt nu één been in het veld van bronenergie en een ander been in de fysieke vorm. Dit betekent dat je achteruit kunt zakken en je kan laten inspireren door puur bewustzijn met iedere inademing en kan buigen richting de fysieke vorm elke keer je uitademt. Je gedachten, je gevoelens en acties zijn nu doordrenkt met waarheid. Vanaf nu realiseer je je: de fysieke vorm is de laatste fase in het proces van manifesteren en ik ben het centrum. Ik balanceer op de grens van zijn en niet-zijn. Je bent in een stabiele toestand van ontwaken.

Vera Helleman  |  bron: verahelleman.nl

Share.

About Author

Comments are closed.