Liefde is een krachtige kracht en een essentieel onderdeel van de menselijke ervaring. Het is een universele taal van het hart die verschillen overstijgt. Het heeft een hogere trilling dan welke andere emotie ook. Dit is nu het allerbelangrijkste wat de wereld en mensheid nodig heeft.

Door: Jean Farish

Ik had altijd affiniteit met Oosterse stromingen, religies en spirituele praktijken. Tijdens mijn levensveranderende reizen door Zuidoost-Azië en Turkije werd ik blootgesteld aan multi-etnische, multi-religieuze en multi-culturele gemeenschappen. Ook al kon ik de lokale talen niet spreken en voor degenen die geen Engels konden spreken, ervoeren we oprechte hartconnecties.

Welwillend uitgenodigd en verwelkomd bij een verscheidenheid aan inspirerende en gedenkwaardige culturele vieringen in Penang, werd het duidelijk dat liefde een onuitgesproken taal was. Al mijn ervaringen en betrokkenheid bij mensen uit andere culturen spraken liefde uit zonder woorden, en ik voelde me thuis en vertederd.
Het onvermogen om elkaars taal te spreken was ondergeschikt aan de gedeelde, oprechte verbindingen die diep uit de ziel kwamen, met gevoelens van warmte en vreugde die pure liefde uitstraalden.
Henry Drummond citeert: “Waar we ook zijn, het zijn onze vrienden die onze wereld maken.” Ik realiseerde me dat als we echt begrijpen wat liefde is, we overal naartoe kunnen gaan en thuis zijn in de wereld.

Liefde en waardigheid

Liefde is de taal van de ziel die verder gaat dan losse uitdrukkingsgevoelens. Mijn toewijding aan het onderwerp liefde vloeide voort uit mijn persoonlijke uitdagingen en een levensveranderend verblijf van zes maanden in Penang dat een goddelijk geschenk van liefde was. Gedesillusioneerd door de maatstaven van succes en geluk van de samenleving, leerde ik mezelf op een andere manier kennen en werd ik bewust van de ware essentie van het leven en goddelijke liefde. Tegen het einde van mijn reis had ik een diepgaande mystieke en spirituele openbaring dat “het allemaal om liefde ging”.

Mijn gevoelens van onwaardigheid waren verborgen onder de dekmantel van perfectionisme, mensen behagen, te veel geven en het falen om gezonde grenzen te stellen. Mijn verkeerde overtuigingen en betekenis over liefde waren gebaseerd op waardigheid om liefde te ontvangen. De eindeloze zoektocht naar dingen en mensen buiten ons, om ons heel en goed genoeg te voelen, kan een levenslange zoektocht zijn. Overschaduwd en verduisterd door diep geconditioneerde, op angst gebaseerde overtuigingen wordt ons liefdeslicht gedimd en vervormd, als we ons losmaken van ons ware zelf.

Onze oppervlakkige verbinding met onszelf en anderen wordt kwetsbaar en vormt onze overtuigingen en beïnvloedt onze keuzes. We vertellen onszelf vaak verhalen over liefde gebaseerd op geschiedenis en ervaringen uit het verleden die een valse realiteit formuleren van wie we zijn. Deze gevoelens van onwaardigheid hebben een nadelig effect op ons welzijn. De oplossing is om verbinding te maken met de echte krachtbron die er altijd is, om toegang te krijgen tot waar we heel en compleet zijn.

Liefde is onze ware kracht

Gedurende mijn hele leven heb ik jarenlang naar waarheid gezocht en verschillende denkscholen, religies en spirituele praktijken bestudeerd. Boeddhistische filosofie en levensprincipes leken erg praktisch. Boeken en materialen zouden op mysterieuze wijze in mijn handen terechtkomen, wat mijn verlangen om een zinvoller en bevredigender leven te leiden zou vergroten. Citaten van Lao Tzu: “Als de student klaar is, verschijnt de leraar.”, en van Richard Bach: “We leren wat we moeten leren.”, ondersteunden mijn situatie.

Liefde is de basis en wie we werkelijk zijn. Zoals Leo Buscaglia zei: “Liefde en zelf zijn één en de ontdekking van beide is de realisatie van beide.” In liefde leven is onze verbinding met deze stille kracht verdiepen en onbevreesd authentiek worden. De evolutionaire reis van de ziel streeft ernaar ons te verenigen met de Goddelijke essentie van onze ware aard, als spirituele wezens die liefde uitstralen. We zoeken deze verbindingen door liefdevolle uitingen in onze relaties. Boeddha onthult: “Liefde is een geschenk van de binnenste ziel van de ander, zodat beiden heel kunnen zijn.” Liefde is onze natuurlijke staat van zijn. Toewijding aan spirituele oefeningen voor het versterken en belichamen van liefde, zal onze oprechte band met onszelf en anderen verdiepen.

Wat is liefde écht?

Het concept van liefde lijkt ongrijpbaar en wordt niet begrepen. We hebben mythen en overtuigingen over liefde, die in strijd zijn met de echte betekenis van liefde. Er is geen curriculum dat ons leert wat liefde werkelijk is, hoe het eruit ziet en voelt. Om te begrijpen wat liefde werkelijk is, moeten we de ware betekenis van liefde begrijpen.

Rumi citeert: “Het is niet jouw taak om alleen naar liefde te zoeken, maar alleen om alle barrières in jezelf te zoeken en te vinden die je ertegen hebt opgebouwd.” Deze innerlijke reis biedt ons een zinvolle en diepgaande levenservaring. Henry Drummond omschrijft agape-liefde als liefde die de waardigheid of onwaardigheid van degene die er baat bij heeft, niet beschouwt. Het is dierbaarheid en naastenliefde. Agape-liefde kan niet worden uitgedrukt met woorden, het kan alleen worden uitgedrukt met acties. Agape-liefde hoeft niet verteld te worden om lief te hebben; het weet niets anders. Agape-liefde is goddelijke liefde. Het is perfecte liefde.

Drummond’s Spectrum of Love, in de klassieker uit 1880, “The Greatest Thing in the World”, leidt je naar het diep begrijpen en manifesteren van liefde in je leven. Het Spectrum of Love is een model voor bewust leven en vertegenwoordigt de heelheid van liefde die in praktijk kan worden gebracht. Het bevat negen ingrediënten voor volmaakte liefde en er mag er niet één ontbreken, waaronder: geduld, vriendelijkheid, vrijgevigheid, nederigheid, hoffelijkheid, onbaatzuchtigheid, goed humeur, onschuldigheid en oprechtheid. Deze ingrediënten vormen de perfecte mens.

Goddelijke liefde is als de perfecte diamant met alle kleuren van de regenboog. Dit spectrum van liefde legde de basis voor het overstijgen van taal en cultuur tijdens mijn reizen met een hernieuwd gevoel van eigenwaarde, bewust leven en een verhoogd bewustzijn van Goddelijke liefde.

Eigenliefde is zelfbekrachtigend

Een bekrachtigd zelf is een liefdevol zelf. Leo Buscaglia citeert: “Als je van jezelf houdt, zul je van anderen houden, en in de diepgang en mate waarin je van jezelf kunt houden, alleen in die mate zul je van anderen kunnen houden. Je kunt niet geven wat je niet bezit. Om liefde te geven, moet je liefde bezitten.”

De keuze om van onszelf te houden, begint met bewustwording en opgraving van onbewuste repetitieve zelfdestructieve gewoonten. Om beter te leven en lief te hebben, moet men eerst van zichzelf houden. Kwetsbaar zijn en de moed hebben om die ingewikkelde thema’s te ontdekken die verweven zijn met overtuigingen van onwaardigheid, is essentieel voor onze ware krachtbron. Onze levenservaringen en leraren brengen geschenken voort om ons eraan te herinneren wie we werkelijk zijn als goddelijke wezens. Uit angst voor afwijzing of spot, beperken we onszelf en het vermogen om ons leven te verrijken met liefdevolle ervaringen. Als we ons bewust worden, kunnen we onze persoonlijke kracht terugwinnen. Het is onze verantwoordelijkheid.

Eigenliefde is de basis voor eigenwaarde en persoonlijke bekrachtiging vereist zelfintegriteit. Weten wie we zijn en wat onze waarden zijn, houden ons geaard en gecentreerd. Authentiek zijn, contact maken met ondersteunende mensen en onze creatieve talenten delen, verrijkt ons leven. Het belangrijkste is dat we moeten geven ‘vanuit een volle beker’ en onszelf moeten voeden met een gezonde balans tussen geven en ontvangen.

De praktijk van liefde versterken en belichamen

Liefde is de ultieme genezer en ondersteunt ons op alle gebieden in ons leven. Drummond zegt: “Als je naar je leven kijkt, zul je ontdekken dat de momenten waarop je echt leefde de momenten zijn waarop je dingen hebt gedaan in de geest van liefde.” Als we ons afstemmen op onze ware krachtbron en vertrouwen op onze innerlijke leiding, gedijen we op alle gebieden van ons leven.

Erich Fromm beweert dat liefde een kunst is en dat het beoefenen van elke kunst bepaalde vereisten heeft: discipline, concentratie, geduld en opperste zorg. Hij stelt: “Liefde is niet alleen een relatie met een specifieke persoon, het is een houding, een karaktergerichtheid die de verbondenheid van een persoon met de wereld als geheel bepaalt, niet met één object van liefde.”

Om de praktijk van liefde te versterken en te belichamen, is het essentieel om authentiek en kwetsbaar te zijn. Het kan nuttig zijn om een levenscoach of vertrouwde persoon te zoeken die de ruimte kan bieden voor essentiële ondersteunende reflectie. Liefde is de weg naar bloei die ons in staat stelt te groeien en te gedijen. Onze oprechte verbinding met onszelf en anderen wordt meer verrijkend, meer vertederend en duurzamer. Elk huidig moment is een kans om onze kracht terug te winnen. Bewustzijn is de sleutel om ons leven te veranderen. Als verandering duidelijk wordt, creëert het een subtiel rimpeleffect dat van invloed is op alles wat we tegenkomen.

Het besef dat onze kracht in ons ligt, bevrijdt ons van eeuwige krachten die ons vermogen om lief te hebben, verminderen. Je hebt de kracht om het leven te creëren dat je wenst. Stel de intentie om een dagelijkse praktijk te implementeren om alert te blijven; bewaak je gedachten, gevoelens en acties; en maak gezonde keuzes. Als we ons goed voelen over onszelf, ondersteunen we de verandering die onze natuurlijke staat van zijn wordt. Voel je nu goed! Onthoud: “Het gaat allemaal over liefde”.

Liefdes Mantra

Ik vertrouw op mijn innerlijke leiding

Ik eer mezelf

Ik ben verantwoordelijk voor mezelf

Ik creëer het best mogelijke leven dat ik kan

Ik ben elk moment de beste versie van mezelf

Ik ben dankbaar voor de overvloed aan leven

IK BEN LIEFDE

Bron: Sivana East | door: Dr. Jean Marie Farish | vertaling: Ella Ster* | ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

19 reacties

 1. Aphroditje on

  Ego is an evil diseas, just like lies and they are the enemy of true love…. They are poison to the soul..

 2. Aphroditje on

  Where is my comment please? Are you censuring your readers like the NWO now Ella?

 3. Onze overheid is bezig om de liefde te doen verkillen door haar ingrijpende maatregelen voor onbepaalde tijd dwingend op te leggen aan de samenleving. Bewaar je fotoalbum goed, want de tijd, die enkele maanden geleden nog normaal was, keert niet meer terug!

  • Wat je in de voorkamer van je gedachte ziet wordt werkelijkheid, zie dus liever gelukkige mensen, samen dansen en gezelligheid. Bewustzijn is alles nu.

   • Allen, die in de voorkamer van hun gedachten alleen maar gelukkige mensen zien, samen dansend en gezelligheid, zien hoe een andere werkelijkheid zich voor hun ogen ontvouwt: de harde realiteit.

 4. Truus Buttinger on

  Hallo, Wil graag nieuwe berichten per mail toegestuurd krijgen. Bvd, Truus

 5. Er is nog nooit zoveel liefde geweest in de wereld als nu.

  Nog een halve eeuw geleden, toen de Hongkong-griep over de wereld raasde, wist men niet beter dan het maar zo te laten razen. Het corona-virus is heftiger, terwijl reizen veel makkelijker is geworden en er ook nog nooit eerder zoveel bejaarden zijn zoals nu. Nu heeft men besloten om te proberen om vooral onze bejaarden zoveel mogelijk te redden door massaal in lock-down te gaan.

  En o ja – er gaat heel veel mis. Onze politieke en economische systemen blijken niet toegerust voor de opgave die we onszelf gesteld hebben. Maar ook in India zegt men: Wat goed is voor Italië (een lock-down om bejaarden te redden), is ook goed voor ons.

  Corona is geen fabeltje om de wereldmacht te grijpen. Corona slaat overal om zich heen – na China, Iran, Italië en andere Europese landen nu ook in Noord- en Zuid-Amerika, terwijl het ook al opduikt in Afrika. Iedereen in de hele wereld is bezig met corona.

  Waarom praten over liefde als je zo vol wantrouwen in de wereld staat? Zie je dan werkelijk niet wat er om je heen gebeurt, in heel de wereld?

  Moeten we het maar laten uitrazen? Een deel van het verplegend personeel in ziekenhuizen is getraumatiseerd geraakt terwijl de rest van de samenleving probeerde om het virus niet verder te verspreiden. Moeten we onze gezondheidszorg maar laten instorten? Ik snap niet wat daar liefdevol aan is…

  • 2 woorden voor u: Fuck off.

   Je bent blind door de micro’s. Uiteraard is heel de wereld er mee bezig. Hoe kun je anders een wereldwijd plan verdoezelen. Trauma’s? Get the fuck out of here. Ik heb mensen levens gered, mensen van trauma’s overwonnen, mensen zien sterven voor mijn ogen, continue geweld gezien, en weet ik wat veel.

   Maak mij aub niet wijs dat je als hulpverlener enkel tijdens deze periode met heftige scenario’s te maken hebt. Je behandelt iemand van boven af gevormde regels. Elk symptoom is een reden voor quarantaine.

   Ga anders nog wat gaan dansen en klappen als die achterlijke schapen. Sorry, ik vind het gewoon lachwekkend en toon al helemaal geen liefde voor u eigen tunnelvisie.

   Liefde is meer dan nodig. Probleem is is dat deze wereld ziek en blind is. Er zijn maar weinigen met die capaciteiten.

   Anyways, ik zou u anders willen benaderen. En al zeker niet met zo een dark gevoel. Maar man. Ik walg echt van de mens hun perspectief en hun laksheid.

   Aan de ene kant vind ik het zielig en erg dat ik iemand wil overtuigen. Aan de andere kant geef ik geen fuck om deze waarheid. Leef ik gewoon yolo, motiveer ik anderen, negeer ik heel die heisa, en laat ik het lot op me afkomen.

   De mensheid zal het gewoon nooit leren. Generatie op generatie zal er altijd gevochten worden voor macht, een soort van value(geld, data, goud, olie, etc), en grond.

   Ik ken deze wereld door en door. Ik heb massa’s veel levens lessen en achtergrond waar een school niks van kan leren.

   Ik sta niet achter complot theorieën. Maar ik ben er ook niet tegen. Je moet wel echt heel naïef zijn als je nu nog niet doorhebt dat dit een politieke mind game is.

   Wonder boven wonder elke week iets nieuws, cijfers die opeens dalen. En nu opeens weer stijgen. Hahaha. Komaan zeg. Die lockdown 2 en zelfs 3 was al lang op voorhand gepland. Om nog maar te zwijgen over de zovele sleeper effect artikelen. Ik sta soms versteld van hoeveel nutteloze artikels er verschijnen. Maar uiteraard allemaal voor de perceptie te doen twijfelen. Want zolang iedereen het verhaal blijft geloven kan de politiek of deep state, multinationals, lekker lachen in ons ogen en in hun handjes wrijven.

   Soit, stel u gewoon niet aan. De dingen die je aankaart zijn zo cliché en totaal niet doorslag gevend voor elk nuchter mens. Tenzij je uiteraard wordt bespeeld als hulpverlener die alles gelooft. Heb je dan nog nooit gewonden of zieken gezien? Kan ik mij niet inbeelden. Ik ken hulpverleners uit mijn kring die op oorlogsgebied zaten, ik heb meermaals in spoed gezeten waar je als hulp verlener echt wel niet vies mag zijn van bloed en dergelijke sappen.

   Soit, ik kan hier eeuwen op doordrammen. En wellicht nog zovele andere gediplomeerden of ervaringsdeskundigen. But hey newsflash! Is het u nog niet opgevallen dat onze nieuwe helden de virologen en fake news experten( hoe geloofwaardig, lmao), degene zijn die ons dagelijks willen voor kauwen. Heeft de fucking mens dan geen hersens of geloven we enkel het als het van moeder overheid komt? Gooi u tv weg. Wordt wakker. En misschien merk je al dat het wereld record elke dag dezelfde trui aan doen is verbroken…(Mark van Ranst, kuh kuh). Nee seriously, valt het u echt niet op? Als 2-3 jarige kon ik al een VHS opzetten, op straat gaan lopen richting Macdonald’s, uit mijn wagen park kruipen en op de daken spelen. En dan gaan ze ons nog effe een artikel schrijven hoe je een fucking masker moet opzetten…. Give me a fucking break. Alles voor de gezondheid en het goede doel, right?

   Wel, ik heb een biografie. Ben anoniem maar tegelijkertijd gekend in de privé kringen, heb geen familie meer. Heb topsport gedaan, in de porno gegaan, voor de para’s getraind, 2-3 diploma’s behaald(waar ik 0,0 waarde in van zie). Waarom? Omdat ik verdomme niet ween in een hoekje en al zeker niet zo naïef ben iemand anders zijn verhaaltjes te geloven en er nog moet aan luisteren ook. Get the fuck out of here. Ik leef gewoon. Laat het lot op mij afkomen. Als ik sterf dan sterf ik. Als ik sterf gaan mijn boeken wereldwijd inslaan als een bom. Omdat het meestal zo is. Niemand geeft een fuck om een ander zijn succes. Het is een ik maatschappij. Ik heb duizenden mensen zitten entertainen, zat op commercials, en toch verzweeg ik altijd mijn ware identiteit… mijn karakter en levende aard zal dan misschien opvallen. Maar ze zullen nooit weten wat er achter mijn persoon schuilde.

   Als ik u een tip mag geven. Begin u vragen te stellen, speel het spel mee, maar neem niet alles klakkeloos over. We zullen wel zien waar die zogezegde pandemie naartoe gaat. Al hoop ik ten zeerste dat ik niet een van de enigen ga zijn die ga moeten rebellen…

 6. Nou heb ik je bovenstaande tekst enkele keren gelezen, maar ik begrijp het gewoon niet. Dat kan heel goed aan mij liggen, zoals ik moet toegeven dat ik hier weliswaar een tekst kan posten, maar er niet van uit moet gaan dat die ook aankomt.

  “Waarom de wereld liefde nodig heeft, nu meer dan ooit” gaat niet over de vraag waarom de wereld liefde nodig heeft. Het lijkt mij eerder te gaan om een soort extatische ervaring die je “liefde” en “noodzakelijk” noemt.

  Ik ken wel het heel aangename gevoel van verbondenheid, en ik zou ook wel durven zeggen dat gevoelens een universele taal tussen mensen vormen… maar ik zou beide bijvoorbeeld niet “liefde” noemen. In mijn beleving wordt er zo nogal wat door elkaar gehaald…

  In mijn zoektocht ben ik ook geraakt door de opgave om te accepteren wat er is (zonder te oordelen): verlies, teleurstelling, tegenslag, enzovoort. Ik vraag me af of het je wel een beter mens maakt als je voortdurend maar de extase probeert te voelen die hierboven “liefde” wordt genoemd.

  En nou val ik misschien wel in de valkuil van mijn eigen oordelen, maar kan je op termijn nog wel omgaan met tegenslag of ga je daarvoor anderen de schuld geven (want zelf bedoel je het allemaal zo goed)? Ella, je hebt je eigen perfectionisme vergeven, maar kan je ook vreemden met mededogen ervaren of moeten hun handelingen meteen perfect zijn? En voor “vreemden” mag je dan ook “de elite” invullen…

  Laat ik iets anders vertellen. Een vriendin van mij werkt in de zorg en heeft mensen zien sterven de afgelopen maanden. Acties, zoals die ook op dit blog hun weerslag vonden bijvoorbeeld in het blog “Een beeld vertelt meer dan duizend woorden”, vervulden haar met diepe afschuw. Ze vroeg zich af wanneer jullie om 8 uur ’s avonds met jullie middelvinger op het balkon gaan staan om jullie respect voor de zorg uit te drukken.

  Dus nee… Sorry… hoe vaker ik de tekst hierboven lees, hoe vaker ik lees: “Het gaat om mij! Heb mij lief! Heb mij lief!”…

 7. Stuur mij een email als er nieuwe berichten zijn
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank

 8. Gerda Hoogvorst on

  Helemaal mee eens, de mensheid zal wakker moeten worden! De wereld hjeeft Liefde nodig,de mensheid heeft liefdevolle connecties nodig. geen anderhalve meter afstand. Mensen willen mensen aanraken en geen afstandelijk gedoe. Aan-raken, knuffelen en menselijke contacten , dat is waar mensen behoeften aan hebben!

  Geen regels die deze deep state. idioten. bedacht hebben tegen de mensheid.
  Wij allen kunnen hen missen als kiespijn! Liefdevolle aanrakingen en aardig omgang met elkaar, dat hebben wij nodig. Geen afstand! Geen spelletjes met ons Mens Zijn.