Bestaan er helende bomen? Allerlei culturen vereren bomen, of aanbidden een ‘heilige boom’. Mensen gaan er naar toe met hun zorgen en problemen. Hun gebeden lijken dan vaak te helpen. Is dit succes te wijten aan de helende boom, of gebruiken mensen dan hun eigen creatiekracht? Of is er voor beide iets te zeggen?
Een Russisch sprookje of meer dan een legende?
In de Russische stad Penza is er een pad dat de lokale bewoners het ‘helende pad’ noemen. Op het pad staat een 300 jaar oude eik waarvan gezegd wordt dat deze wonderbaarlijk is. De boom werd ongelooflijk populair onder de lokale bevolking, nadat deze een vrouw uit de stad, Nina Sizova, had geholpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Nina’s vader tegen de Duitse aanvallers en aan het begin van de oorlog kreeg de vrouw een brief dat haar vader na een veldslag werd vermist. Dat betekende dat Nina haar vader nooit meer zou zien.
In die tijd was het geloof in god niet erg populair onder de jeugd en Nina geloofde niet dat ze tot god kon bidden en om hulp kon vragen. Enkele van haar kennissen vertelden haar dat ze naar de oude eik kon gaan, daar haar verdriet kon delen en vervolgens om hulp kon vragen. Men geloofde dat de boom echt kon helpen. De vrouw ging naar de oude eik om haar verdriet met de boom te delen en vroeg hem om haar te helpen.
De jonge vrouw vond de boom in het bos vlakbij de stad. Ze omarmde zijn enorme stam, klampte zich vast aan de eikenschors en bad om de redding van haar vader. Binnen twee weken nadat Nina naar het bos was geweest, bracht de postbode een brief van haar vader. Hij schreef dat hij na een heftig gevecht zijn benen ernstig verwond had, naar het kreupelhout in de buurt was gekropen en daar zijn bewustzijn had verloren. Enkele mensen vonden de soldaat enige dagen later en brachten hem naar het ziekenhuis.
Later kwam Nina er achter dat de mensen haar vader precies op de dag hadden gevonden toen ze naar de eik was gegaan om daar om hulp te vragen. Sinds die tijd ging de jonge vrouw altijd naar de eik om hulp te vragen bij het oplossen van haar problemen. Telkens wanneer ze de eikenschors aanraakte voelde ze dat haar problemen niet langer aan haar knaagden en verliet opgelucht het bos.
Nina geloofde dat de boom haar kon helpen om elk probleem op te lossen. Ze vertelde dat alle problemen in haar leven inderdaad eenvoudig opgelost werden en dat ze weinig problemen had sinds ze de oude eik voor het eerst had bezocht.
Sinds die miraculeuze redding van Nina’s vader — waarvan men geloofde dat dit dankzij de 300-jaar oude boom was gebeurd — werd de boom erg populair onder de lokale bevolking die oplossingen zocht voor hun problemen.
Vadim Kabanov leerde als jonge jongen over de wonderbaarlijke boom van zijn grootmoeder Nina Sizova, de vrouw die de boom tijdens de Tweede Wereldoorlog zo enorm populair had gemaakt. Op een dag, toen Vadim al een jonge man was, besloot hij de oude eik om hulp te vragen toen hij problemen in de liefde had.
“Ik vroeg de eik om mijn meisje die me enige tijd daarvoor verlaten had, terug te brengen. Ik vroeg om hulp, maar geloofde slechts enigszins dat iets gedaan kon worden om me met mijn liefde te helpen. Toen ik na mijn bezoek aan de oude boom naar huis ging, voelde ik me gelukkig en op mijn gemak. Binnen een week belde mijn geliefde op en waren we weer samen. Ik ben er nog steeds zeker van dat het de oude eik was, die me weer gelukkig in de liefde had gemaakt,” vertelde Vadim in zijn verhaal.
Na een paar bezoekjes aan de oude ‘wijze boom’ vertelde Vadim zijn vrienden over zijn bijzondere kwaliteiten. En ook zij vroegen de boom om hulp. Sommige mensen vroegen de eik om hun familieleden van een ziekte te herstellen en anderen droomden over een goede baan of zochten een oplossing voor hun liefdesproblemen. Zelfs in de winter gingen de mensen door de sneeuw naar de oude eik omdat ze zijn geweldige krachten nodig hadden.
Ivan Kovalenko een lokale antropoloog uit de Krim zegt dat bijna alle naties en culturen ter wereld bomen vereren. Primitieve stammen uit de Russische Krim aanbaden heilige bosjes en enkele aparte bomen. Tataren uit de Krim beschouwden de Govorovsky eikenboom als heilig en gebruikten zijn bladeren en schors tegen vele ziektes.
Plaatselijke bewoners die in de nederzetting van Gurzuf woonden, aan de kust van de Russische Zwarte Zee, kennen een legende over een oude eik die op de Ayudag-berg (de Berenberg) staat en bekend staat om zijn helende kwaliteiten. Zelfs dichters droegen hun gedichten op aan de geweldige boom. Ivan Kovalenko zegt dat noch religie, noch de historische omwentelingen die in de Krim plaatsvonden, het gebruik om heilige eiken te aanbidden onder de Krimeese bevolking heeft kunnen uitroeien.
Het is aan ons om in de helende kracht van oude bomen te geloven of niet en of we ze wel of niet aanbidden. Het is voor veel mensen hoe dan ook makkelijker om te leven met het idee dat er iets is dat hen kan helpen om hun problemen op te lossen.
Originele artikel door Oksana Anikina, vertaling Maria Gousseva: Healing power of ancient trees is not mere legend | bron: pravda report
Helende kracht van de boom of vanuit je innerlijke creatiekracht?
E*: Het is natuurlijk een aantrekkelijk idee om een plek te hebben waar je antwoorden kunt vinden op al je vragen. Dat is waarom mensen wereldwijd gaan bidden op een ‘heilige plek’. Dat kan een kapel zijn, maar ook een plek in de natuur. Blijkbaar is het makkelijker om tijdens een dergelijk ritueel in contact te komen met je innerlijke vraagstukken. Het helpt ook om tijdens dat moment van bezinning wensen of vragen uit te spreken, of ‘uit te zenden’.
Ik ben er van overtuigd dat een dergelijk ritueel energetisch een uitwerking heeft. Het heeft onder andere te maken met het diepe besluit dat je op zielsniveau maakt en de vraag die je uitstuurt naar het universum. Mijn ervaring is dat dit wel degelijk effect heeft, ongeacht op welke plek een besluit of vraag is uitgezonden. Dus hangt het af van deze heilige plek, of doe je het in wezen zelf?
Ik denk vooral dat laatste. Het maken van een zielsbesluit — of jezelf open stellen voor een antwoord op je vraag, of oplossing van een probleem — is een manier om je eigen creatiekracht aan te boren. Door er speciaal voor naar een andere plek te gaan, maakt het blijkbaar makkelijker om in contact te komen met deze innerlijke kracht.
Desondanks zijn er bijzondere plekken in de natuur waar een sterke energie aanwezig is, waardoor we ons makkelijker kunnen verbinden met ‘al dat is’. Zo’n plek kan dus wel degelijk een boom zijn, of een andere krachtplek in de natuur.
Ik heb wel eens gehoord dat oude bomen fungeren als de akasha-records. Een bewaarplaats in de ether van elke gedachte, woord en daad van elk levend wezen, goed, slecht en onverschillig, in het heden, verleden en de toekomst. Bomen zijn bezield en diep geworteld in de aarde en verbonden met al dat leeft om hen heen.
Hun ziel is niet gewist van oude herinneringen. Wellicht dragen zij zelfs informatie van hun voorvaderen in zich, de bomen die de vruchten of zaden voortbrachten waar zij uit voortkwamen. Door contact te maken met een dergelijke antieke boom — letterlijk door de stam te omarmen en de schors aan te raken — is het makkelijker om in te tunen met deze akasha-records. De bomen werken daarbij als een antenne.
Ik voel dat bomen een helende werking hebben. Ze zijn enerzijds diep verbonden met de aarde en anderzijds reiken hun takken tot in de hemel. Ze zijn zowel sterk en buigen tegelijkertijd mee met de wind. Daarnaast zijn ze letterlijk en energetisch verbonden met de natuur om hen heen. Daarmee zijn het symbolen van oerkracht en het leven zelf.
Al deze aspecten hebben mensen zelf ook in zich. Ook wij zijn bezielde wezens en enerzijds verbonden met de aarde en de natuur en anderzijds met de kosmos. Daarom is het zo belangrijk om ons te omringen met de natuur. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is om bomen in onze woonomgeving te behouden. Het verbindt ons met al dat is en al dat leeft.
Ella Ster* | bron: ellaster.nl
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Meer lezen?
Het verborgen leven van bomen
Peter Wohlleben
[/column]
Het geheime netwerk van de natuur
Peter Wohlleben
[/column]
[/columns]Overweeg om de boeken bij je lokale boekhandel te kopen of te bestellen, zodat je de lokale middenstand steunt.
Wil je reageren?
Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.
Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.