De geplande demonstratie op zondag 21 juni 2020 tegen de coronamaatregelen en de noodwet is door de burgemeester van Den Haag verboden. Een kort geding om dit verbod op te heffen veranderde niets aan dit besluit. De teleurstelling bij de organisator VirusWaanzin en deelnemers is groot. Het verbod illustreert de absurditeit van de maatregelen en het ondemocratische karakter van het beleid.

Voor de mensenrechten van een zwarte Amerikaan mogen de mensen op straat komen. Maar voor de rechten en vrijheden in Nederland mag dat niet meer. En voor wat? Voor een griepje? Gaan vanaf nu alle betogingen van 10.000 mensen verboden worden omdat er zoiets bestaat als griep? Nederland is afgegleden tot een bananenrepubliek.’

Belgische advocaat Michael Verstraeten

Het is een grondrecht om te mogen demonstreren. Er moet wel een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Bij grote demonstraties is er uitgebreid overleg met de politie, om alles in goede banen te leiden. De Stichting VirusWaanzin zegt dat het overleg met de politie constructief was. De politie zag tot twee dagen voor de geplande demonstratie geen enkele reden waarom de demonstratie geen doorgang zou kunnen vinden. Het verbod lijkt vooral politiek gemotiveerd. Dit vermoeden wordt versterkt doordat een Black Lives Matter-demonstratie op zaterdag 20 juni 2020 wel doorgang kan vinden.

 

Het verbod van vandaag is onverenigbaar met het in artikel 9 Grondwet vastgelegde recht van betoging. De rechter bevestigt met de uitspraak van vandaag dat het mogen uitoefenen van grondrechten voor ons bestuur en de rechtspraak niet meer vanzelfsprekend zijn.

Stichting VirusWaanzin

De organisatoren zijn teleurgesteld maar zien in de afwijzing ook als een vorm van erkenning. Jeroen Pols: “Het sterkt ons in de overtuiging dat het echt noodzakelijk is om de bizarre maatregelen zo spoedig mogelijk te beëindigen en deze gekkigheid zeker niet in een wet te verankeren zoals het kabinet wil. De demonstratie werd breed gedragen in de samenleving, het thema roept bij veel mensen terecht verontwaardiging op. Zozeer zelfs dat zij bereid zijn naar Den Haag te komen om te demonstreren. Mensen die normaal nooit demonstreren komen nu massaal in verzet.”

Een ander argument dat de gemeente Den Haag aanvoerde om de demonstratie te verbieden is dat het zou gaan om een evenement, die tot 1 september verboden zijn. VirusWaanzin spande een kort geding aan, maar de rechter handhaafde het verbod. Woordvoerder Willem Engel is het niet eens met de uitspraak. “Ik ben vooral heel erg teleurgesteld en verbaasd. Het is ons grondrecht om te demonstreren. Dit verbod had niet mogen gebeuren.”

“Ik heb bij de eerste aanmelding direct opgegeven dat we 50.000 mensen verwachtten. De gemeente heeft de onderhandelingen over de uitvoering overgelaten aan de politie. Daar hebben we uitstekend mee samengewerkt, alles leek in kannen en kruiken, totdat de gemeente zich er te elfder ure alsnog mee ging bemoeien. Toen kon opeens niks meer. De gemeente stelt dat het Malieveld niet van elastiek is, kennelijk zijn onze mensenrechten dat wel.”

Woordvoerder Jeroen Pols van viruswaanzin.nl

Het Malieveld kan ongeveer 75.000 mensen huisvesten. Zelfs met 20.000 mensen zou je anderhalve meter kunnen aanhouden. Uiteindelijk hebben zich 10.000 mensen opgegeven en dat was ook het te verwachten aantal mensen waarvan de politie dacht dat er zouden komen. Daarom is het ironisch dat de demonstratie tegen de anderhalve meter samenleving, juist verboden wordt met dezelfde drogreden als die ten grondslag ligt aan dat beleid.

Een ander argument om de demonstratie te verbieden, was dat de gemeente vreesde dat de manifestatie een bedreiging zou zijn voor de openbare orde. De organisatoren drongen juist aan op een vreedzame bijeenkomst. Ze wilden met optredens van rappers en muziek bijdragen aan een goede sfeer. Dat ze spraken over een “festival” is achteraf misschien niet zo verstandig gebleken, maar aangezien er zo’n goed contact was met de politie had de invulling van het programma gewoon besproken kunnen worden met de gezagsdriehoek. Het steekt Willem Engel dat hij niet met de veiligheidsregio over alternatieven heeft kunnen praten. “We hadden het best over een andere invulling kunnen hebben.”

In de aanloop naar een dergelijke massale demonstratie is het volstrekt normaal dat er met de organisatoren en de politie gesproken wordt over allerlei details, die gaandeweg het proces bijgesteld worden. Nu is er één detail uitgelicht, de aanwezigheid van muziekoptredens, om vervolgens de hele demonstratie te verbieden. Waarom eiste men niet dat de muziekoptredens geschrapt moesten worden, zodat de demonstratie zelf inclusief de sprekers gewoon door konden gaan?

Het verbod draagt bij aan het gevoel van verontwaardiging, dat in de samenleving met de dag toeneemt. Een demonstratie van Black Lives Matter op 1 juni 2020 in Amsterdam, waar 15.000 mensen op af kwamen en een aankomende demonstratie van BLM op zaterdag 20 juni 2020 mochten gewoon doorgaan. Het lijkt erop alsof de politiek met twee maten meet. Door selectief demonstraties omwille van drogredenen te verbieden, is het grondrecht om te mogen demonstreren verworden tot een privilege.

Dat wekt de indruk dat de overheid de bekende verdeel en heers tactiek toepast om verdeeldheid te zaaien. Demonstraties van BLM voor één specifieke bevolkingsgroep (waarbij we samen tegen racisme in welke vorm dan ook moeten zijn, want we zijn allen één) worden wél toegestaan. Demonstraties die juist voor ons allemaal zijn en onze gezamenlijke grondrechten en vrijheden beschermen, worden juist verboden. Dat geeft te denken over de intenties van de overheid, die hiermee bewust of onbewust aanstuurt op verdeeldheid. Dit moet ons alert maken dat wij als bevolking een eenheid vormen.

“Voor het grotere belang denk ik zelf dat dit uiteindelijk een uitkomst is die misschien wel nodig is in het proces. Want juist met dit soort afwijzingen, van dit soort hele vredelievende, liefdevolle demonstraties… is het heel vreemd dat daar een afwijzing op komt.”

Morry van stichting Viruswaanzin

VirusWaanzin kan mensen niet verbieden om zondag toch naar Den Haag te gaan. Aan de mensen die ondanks de afgelaste demonstratie op het Malieveld, toch besluiten naar Den Haag te gaan, vragen ze om in liefde te komen en het vreedzaam en veilig te houden. Ook doen ze een suggestie om bij het lokale stadhuis een bloem neer te leggen, om een wake te houden voor de stervende democratie.

Het kort geding van VirusWaanzin om alle coronamaatregelen per direct af te schaffen, dient op 25 juni 2020 bij de rechtbank op de Prins Clauslaan 60 in Den Haag, tussen 11 en 13 uur. Men vraagt mensen om hen daar te komen steunen, maar benadrukt dat dit geen demonstratie is en vraagt om in liefde, zonder spandoeken en dergelijke, naar de openbare zitting te komen.

Ella Ster* | bron: ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

10 reacties

 1. Astrid Molenbeek on

  Hallo Ella,
  Vandaag is er wel een demo van Black Lives matter op het Malieveld.
  Dit is toch willekeur!
  Omdat er een muziek optreden bij was viruswaanzin mocht het niet.
  Groetjes Astrid Molenbeek

 2. Het malie veld was normaal zondag bezet.
  Ook al die demonstranten waren bezet.

  Nu het niet doorgaat is alles in één keer vrij. Om ik zich maar wat. Tegen racisme te betogen.

  Want voor vrijheid betogen daar zit racisme of beter gezegd met elkaar overeenkomen (binnen en buiten kleuren) gewoon bij.

  Succes allemaal zondag!
  Ik ben Belg, ons land slaapt nog iets dieper als dat van jullie. Hier kan je ook alleen plunderen en brandstichten onder BLM.

  • Wanneer,keert de “Vrijheid terug?

   Hou me op de hoogte van jullie nieuws!

   Het volk wordt genegeerd in al zijn verworven vrijheden,waarvoor gestreden is.

   Nu is het de hoogste tijd alles terug te draaien naar een open en sociaal aanvaardbare maatschappij.

   Gegroet,

   Één medemens

 3. Erger nog,
  Rutte ontkent het over groepsimmuniteit te hebben gehad, in het begin van deze corona-plandemie. De man is altzheimer patient……,…… dit is echt levensgevaarlijk!

 4. Verdeel en heers techniek, het ene mag wel en het andere niet, dan hopen ze dat wij tegen elkaar gaan strijden en.zij door kunnen gaan met die vieze spelletjes. Ik voorzie grote rellen, de mensen gaan helmaal los, dat is wat ze willen. Zou er niet iemand in actie kunnen komen die, omdat we geen democratie meer zijn blijkbaar, iedereen aanzet tot het stoppen van ziektekostenverzekering betalen of andere belasting? Want petities, demonstraties hebben weinig zin tegen deze smwekge politieke criminelen. Moet je eens kijken als we allemaal stoppen met betalen wat er dan ineens wel gebeurd! Gerechtigheid!

  Opzouten met alle onrechtvaardige hebzuchtige leiders ÷En kamerleden en dan al het dierenleed aanpakken, wat ook door hen veroorzaakt wordt met hun megastallen naar China! Want veel mensen hebben hier ook al jaren slapeloze nachten van.

 5. Pingback: Is demonstreren een privilege geworden?

 6. Morgen is het Solstice en Vaderdag , ga genieten van je dag dan maar niet op t Malieveld, er zijn genoeg andere Veilige plekken voor al jullie (b)engeltjes

 7. L. de Jong on

  Hoopvol kijk ik uit naar 25 juni.
  Beste rechter, laat je hart spreken opdat
  25 juni onze dag van vrijheid 2.0 mag worden♥️

 8. F. Message on

  De grondrechten van de burger worden met voeten getreden.
  De gemiddelde NL burger sluit er helaas de ogen voor, wij zijn niet als Frankrijk een land van ‘gele hesjes’.
  Lijdzaam verzet is hooguit wat je ziet, terwijl er een revolutie moet komen!