Wat moet je doen als jouw werkgever je onder druk zet om je op Covid-19 te laten testen of om je daartegen te laten vaccineren en je wilt dat niet?

Door dr. Frank Stadermann, oud-advocaat

Wat je vooral niet moet doen

Wat je zeker niet moet doen is dadelijk stelling nemen. Ga niet meteen zeggen dat je weigert om je te laten testen. En ga al helemaal niet meteen zeggen dat je weigert je te laten vaccineren. Bedenk dat het van belang is om tijd te rekken.

Heb je al gezegd dat je je niet laat testen en/of vaccineren? Geen nood. Je kunt altijd je eigen standpunt zogenaamd afzwakken. Misschien ben je op grond van de laatste ontwikkelingen toch wat gaan twijfelen en ben je aan het nadenken. Je hoort de laatste tijd ook wel goede verhalen over het vaccin. En je bent toch ook wel verontrust over de aantallen besmettingen. Maar ja, een zorgvuldig denkproces kost tijd, niet waar?

Je eerste verdedigingslinie is jouw medisch geheim

Verschans je achter je eerste verdedigingslinie. Dat is jouw medische privacy. Het medisch geheim bestaat nog steeds, ook al wordt er aan geknaagd. Het gaat niemand iets aan of jij een SOA of een andere ziekte hebt, zwanger bent (als je een vrouw bent), een virus bij je draagt of je hebt laten injecteren. Dus als je werkgever begint over testen of vaccineren, zeg dan dat dat onder jouw medische privacy valt en dat je daarover niet met hem wilt praten. Wees mysterieus, laat in het ongewisse wat je doet. Hou dat zolang mogelijk vol! Het zal voor je werkgever moeilijk zijn dat medisch geheim te doorbreken. Zelfs bij de rechter zal hem dat vermoedelijk niet lukken.

Bedenk dat een QR-code ook een inbreuk vormt op je medisch geheim. Dan geef je immers ook een verklaring af over je gezondheid. En opnieuw: jouw gezondheid gaat niemand iets aan. Dus met dat argument kun je ook weigeren een QR-code te tonen.

Je tweede verdedigingslinie

Pas als de grond echt te heet wordt onder je voeten en je denkt je medisch geheim te moeten prijsgeven, trek je dan terug achter je tweede verdedigingslinie. Die tweede linie is jouw recht op lichamelijke integriteit.

In het algemeen geldt dat een werkgever zeker niet het recht heeft te eisen dat een werknemer zich laat vaccineren. Misschien ligt dat iets anders voor werknemers in de zorg als die met kwetsbare mensen werken. Het is nog niet duidelijk hoe het recht wat dit betreft in elkaar zit. Voor wat betreft testen is het ook nog niet duidelijk hoe het recht in elkaar zit. Dus gun jezelf het voordeel van de twijfel en neem zowel bij de eis van een test als bij de eis van een vaccinatie een harde positie in. Zeg tegen je werkgever dat je weigert inbreuk te laten maken op jouw lichaam door een staaf in je neus of een injectie toe te staan. (Met een speekseltest ligt dat minder duidelijk. Wellicht is een speekseltest niet te beschouwen als een inbreuk op de lichamelijke integriteit.)

Gaat het er op lijken dat je baan echt in gevaar komt (dat is overigens pas als het woord ‘ontslag’ valt), vraag dan juridisch advies wat in jouw specifieke geval het beste is om te doen.

Alternatief

Je kunt er ook voor kiezen om te zeggen dat je je hebt laten testen en/of laten vaccineren. Dan jok je. Maar wanneer je in een dwangpositie komt, lijkt dat gerechtvaardigd. Bedenk dat zonder jouw medewerking jouw werkgever er ook niet achter kan komen dat je jokt. Want of je daadwerkelijk bent getest of gevaccineerd valt onder het medisch geheim. Hooguit zou de bedrijfsarts of de Arbo-arts het mogen weten. Maar die mag het niet doorvertellen aan je werkgever.

Tenslotte

Als je denkt echt niet onder een vaccinatie uit te kunnen komen, vraag dan een schriftelijke garantie van je werkgever dat hij jou compleet schadeloos zal stellen wanneer je onverhoopt vaccinatieschade oploopt. Weigert de werkgever zo’n garantie af te geven (en die kans is heel groot), dan sta je een stuk sterker bij je weigering om je te laten vaccineren. Want als een werkgever iets van een werknemer eist, behoort hij ook op te komen voor de consequenties wanneer de werknemer de eis opvolgt.

> Volg Ella Ster nu ook op Telegram: https://t.me/ella_ster

Ellaster.nl  |  Door Frank Stadermann  |  Bron: Viruswaarheid

Headerbeeld: Michele Ursi / Shutterstock.com
Steun Ella Ster met Petje Af
.

Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle dialoog worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden. Het doel is om elkaar te informeren, niet om te ondermijnen. Wanneer er sprake is van (vermoedelijk) misbruik, kunnen we de toegang blokkeren.

Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.

Share.

About Author

7 reacties

  1. Bedankt voor deze tactische info ♥️ Ik ben er ook een beetje van in de war (gezien dit platform). Is dit puur strategisch bedoeld voor mensen die in dit soort penibele situaties verkeren? En zouden we echt de richting op gaan van liegen, procederen of vaccineren?

    • Hartelijk dank voor uw informatie. Het is erg om te zien hoe we als samenleving op een glijdende helling naar de afgrond dreigen te te gaan. Onbegrijpelijk is het dat veel mensen het nog niet zien wat het plan is van de psychopaten met teveel geld en macht.

  2. Pingback: Wil je werkgever dat jij je laat testen/vaccineren? Dit kun je doen. - Ellaster - Coronazwendel

  3. Sonny van der Heijden on

    Bedankt voor de adviezen Maar ik hou mijn poot stijf en mijn werkgever hoeft mij niet te intimideren

  4. Het is toch te zot voor woorden dat het op deze manier moet gaan? Waar zijn we in beland? Niemand kan mij dwingen een experimenteel gentherapie in mijn lijf te laten zetten, want dat druist in tegen de Neurenbergcode. Zou toch verdorie fijn zijn als de advocaten in NL eens massaal zouden opstaan en deze waanzin zouden aanvechten.

    • Zo is het Kim, Niet meedoen aan die de-populatie spuit. Ze hebben geen enkel recht om een experimenteel goedje in je te spuiten. Dan geven ze maar ontslag. En dat vecht je dan weer aan en win je.