Op 10 januari verschijnen talloze nieuwsberichten dat het verkeerd gebruik van hydroxychloroquine (HCQ) tegen Covid-19 mogelijk honderden mensenlevens heeft geëist. Waarom is er nu plotseling weer aandacht voor dit omstreden middel? En klopt de berichtgeving wel?
“Bijwerkingen hydroxychloroquine (HCQ) kostten ‘honderden’ Nederlanders het leven” kopte de Volkskrant op 10 januari 2024. “Frans onderzoek: duizenden coronapatiënten overleden door verkeerd medicijn”, stond er in Het Parool. De artikelen suggereren dat het gebruik van HCQ als therapie tegen Covid-19 in alle gevallen een slecht idee zou zijn. De kranten baseren zich op een nieuwe analyse, door Franse wetenschappers gepubliceerd in Biomedicine & Pharmacotherapy.
Toch kloppen de conclusies niet volgens Het Artsen Collectief, die schrijft: zoals Paracelsus in de 16e eeuw zei: het is de dosis die het gif maakt. “Alles is gif en niets is gif, de dosis bepaalt hoe giftig een stof is.”
“Het wetenschappelijke artikel baseert zich op studies waarbij zeer hoge doses op een zeer laat moment in het Covid-19-ziekteproces werden gegeven. De werking van HCQ op Covid-19 heeft te maken met de remming van het vermenigvuldigen van het virus. Op het moment dat patiënten in het ziekenhuis belanden zijn ze vaak al in een volgende fase van de ziekte beland die te maken heeft met ernstige ontstekingen en trombose. HCQ werkt daar niet tegen, en hoge doseringen van dit middel zullen dan juist verdere schade toebrengen aan de hartfunctie die al verminderd kan zijn door Covid-19 in de eerdere ontstekingsfase.”
Huisarts Rob Elens die als eerste in Nederland HCQ gebruikte voor het behandelen van Covid-19-patiënten licht dit toe in een uitzending van Blckbx op 10 januari 2024. Hij bevestigt dat de berichten over overlijdens met HCQ al langer bekend zijn, maar dat de context waarin dit gegeven is onderbelicht blijft. “Je moet het vroeg geven, in combinatie met zink. Als je het laat geeft in hoge hoeveelheid is het gevaarlijker.” In de studies die door de Franse wetenschappers is aangehaald gaat het om (te) late behandeling van doodzieke patiënten en te hoge dosissen.
Van ‘wondermiddel’ op de ‘zwarte lijst’
Begin 2020 laat het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde weten dat ze een ‘wondermedicijn’ maakt op basis van chloroquine (een ‘zusje’ van HCQ) dat artsen kunnen inzetten voor de behandeling van Covid-19. Door de toenemende belangstelling zijn ze echter snel door hun voorraad heen. Ace Pharmaceuticals bestelt zo veel mogelijk grondstoffen in India en China en stuurt op vrijdag 21 februari een brief aan minister Bruno Bruins. Het bedrijf biedt aan snel, veel en goedkoop chloroquine te produceren. De minister laat weten “gezien de potentie van het middel” het RIVM opdracht te hebben gegeven een noodvoorraad van 500 verpakkingen chloroquine in te slaan.
Ondertussen staat er op elke hoek van het farmabedrijf een politieauto. Wekenlang wordt het bedrijf dag en nacht beveiligd. Werknemers van het bedrijf draaien overuren en produceren binnen korte tijd drie miljoen pillen. Nadat de Amerikaanse huisarts Vladimir Zelenko had aangegeven ruim vijfhonderd besmette mensen te hebben behandeld met een cocktail van hydroxychloroquine, zink en het antibioticum azitromycine en niemand stierf — en zelfs Trump HCQ aanprees — neemt de belangstelling voor (hydroxy)chloroquine explosief toe. De politie intensiveert de surveillance en plaatst drie mobiele posten bij het bedrijf en het RIVM laat nogmaals een noodvoorraad van 10.000 verpakkingen verplaatsen naar een geheime locatie.
In maart en april 2020 zijn er in Nederlandse ziekenhuizen 11.000 coronapatiënten behandeld met chloroquine of hydroxychloroquine. Na twee maanden wordt er abrupt met de medicijnen gestopt, omdat er veel bijwerkingen zijn. Het recente Franse onderzoek zou nu bevestigen dat het middel HCQ gevaarlijk is. De dosering en stadium waarin deze middelen zijn toegepast zijn echter bepalend geweest voor de uitblijvende werking en de ongewenste bijwerkingen. Het was belangrijk om het middel in een vroeg stadium voor te schrijven, in combinatie met zink en een antibioticum, met een veilige dosering. Dit is allemaal niet gebeurd, met alle gevolgen van dien.
Grote belangen bij de vaccinatie-agenda
De vraag is waarom men de adviezen van Zelenko niet heeft willen volgen en in een veel te laat stadium te hoge dosissen gaf. Wilde men bewust aansturen op een mislukking? Een van de redenen kan zijn dat er grote belangen waren voor zowel Big Pharma als de politiek om bestaande geneesmiddelen tegen Covid-19 in diskrediet te brengen. De geplande vaccins konden alleen een voorlopige goedkeuring krijgen als er geen werkbaar medicijn zou bestaan. Wereldwijd ging het om een omzet van honderden miljarden euros. Bovendien was de vaccinatiestatus een essentieel onderdeel van de geplande gezondheidspas, een voorloper van de digitale ID.
Dosissen wel tot 5 keer hoger dan de veilige dosis
“De momenteel gangbare dosis voor behandeling van Covid-19 in een vroeg stadium is 2 x 0,2 gram per dag voor een periode van vier dagen, in combinatie met zink en eventueel een antibioticum als azitromycine of doxycycline”, schrijft Het Artsen Collectief. “Deze doseringen zijn erg veilig en overeenkomstig de HCQ-doseringen die al decennialang gegeven worden bij bijvoorbeeld malaria. Verschillende wetenschappelijke publicaties, sommige al uit 2020 maar ook uit 2023, laten een positief effect zien van HCQ als het in een vroeg stadium wordt gegeven.”
De doses in de verschillende onderzoeken waaruit zou moeten blijken dat het middel gevaarlijk is, waren veel hoger. Bijvoorbeeld 2,4 gram of 1,6 gram op de eerste dag en 4,4 tot bijna 8 gram in de vijf tot zeven dagen daarna. Dat verklaart dat HCQ — een veilig middel dat al decennia voor malaria en reuma werd voorgeschreven, waarbij bijwerkingen zeldzaam zijn — ineens grote problemen veroorzaakte.
Steeds meer bewijzen dat inzet vaccins onverantwoord was
Dat de gevestigde media nu de uitkomsten uit het Franse onderzoek zonder bovenstaande nuance naar voren brengen, heeft waarschijnlijk nog een andere reden. Er komen wereldwijd steeds meer onderzoeken en hoorzittingen waaruit zou blijken dat de zogenaamd ‘veilig en effectieve’ vaccins in werkelijkheid tot enorme vaccinatieschade, oversterfte en geboortedalingen hebben geleid.
Bovendien hebben politici bij het aanprijzen van de vaccins als enige middel om verspreiding en infectie van Covid-19 te voorkomen, een effectief middel als HCQ genegeerd. Politici zoals Hugo de Jonge kunnen zich nu verschuilen achter de publicaties van het Franse onderzoek, waaruit zou moeten blijken dat het bij Covid-19 een gevaarlijk middel was. Zowel de minister als de Gezondheidsraad hebben echter adviezen van artsen zoals Rob Elens en Zelenko in de wind geslagen en aangestuurd op te laat behandelen, alleen in het ziekenhuis, met een veel te hoge dosis. Ook daarvoor zullen de beleidsmakers zich moeten gaan verantwoorden.
Ella Ster | ellaster.nl