Slachtoffers van seksueel misbruik krijgen later vaak een tweede klap te verwerken. Veel daders blijven ongestraft. Dat overkwam ook Robert van de Luitgaarden. Hij werd als jongen misbruikt door de directeur van de Kinderbescherming. Deze werd niet vervolgd vanwege een ‘typefout’.
Die typefout bleek later als smoesje gebruikt te zijn. Op 21-jarige leeftijd had Robert zijn verhaal over het misbruik gedeeld in de talkshow van Sonja Barend. Daar noemde hij geen naam, maar wel welke functie de dader had. Justitie vond dat de dader daarmee wel genoeg was gestraft en heeft hem nooit vervolgd.
Robert heeft het misbruik nooit goed kunnen verwerken. Er werd hem twee keer onrecht aangedaan, en later een derde en vierde keer… Na zijn vergeefse poging om zijn dader veroordeeld te krijgen, zette hij zich later in om pedonetwerken te ontmaskeren. Telkens leverde hij netjes het bewijsmateriaal in bij de politie. Maar politie en justitie bleven nalatig. Hij beschrijft het in zijn boek Weggejorist. Het is een bekend patroon dat we vaak bij misbruikzaken terug zien.
Zaken worden onterecht geseponeerd, niet onderzocht, of niet eens in behandeling genomen. Daders wordt de hand boven het hoofd gehouden. Slachtoffers worden genegeerd, uitgekafferd of erger, geïntimideerd. Helaas is het een veel voorkomend fenomeen. Robert’s dader leeft inmiddels niet meer. Die was destijds bevriend met de kinderrechter Rueb. Ook hij werd beschuldigd van seksueel misbruik. En ook hij werd nooit veroordeeld.
Deze teleurstellingen laten diepe sporen na bij de slachtoffers. Zij voelen zich door de hele maatschappij in de steek gelaten. Vaak lukt het niet meer om hun leven goed op de rit te krijgen. Ze krijgen allerlei psychische en fysieke klachten en kunnen niet meer deelnemen aan de arbeidsmarkt. Veel lotgenoten leven daardoor van een uitkering en hebben nauwelijks middelen om naar de rechter te stappen.
Ondanks alle tegenslagen is Robert zijn hele leven blijven knokken om de waarheid rond verschillende misbruikzaken boven tafel te krijgen. Hij wil nu in een rechtszaak aantonen dat justitie opzettelijk nalatig is geweest. Hiermee wil hij de overheid vooral dwingen om een nieuw objectief en rechtmatig onderzoek te doen, naar zaken die onterecht in de doofpot zijn verdwenen.
Zijn moed en doorzettingsvermogen zijn zowel inspirerend als bewonderenswaardig. Maar zonder hulp gaat het niet lukken om de advocaat- en proceskosten op te hoesten. Daarom is een vriend een crowdfunding-actie gestart. Zo kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren in een poging om het recht in Nederland te herstellen.
Elke bijdrage telt. Het helpt hem niet alleen in praktische zin om de juridische kosten te betalen, maar je steekt Robert daarmee ook een hart onder de riem. Ook wanneer je slechts een paar euro kunt missen. Het gaat ook om het gebaar naar iemand die de steun verdient, maar deze in het verleden vaak niet gekregen heeft. Jij kunt nu laten merken dat hij er niet alleen voor staat.
[button link=”https://www.gofundme.com/httpswwwgofundmecomweg-gejoristutmsourcefacebookut?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fb_co_shareflow_w&fbclid=IwAR12zQAAl6RYP0MALm1T9E83iCV5T97WcEF2PxU2OYSI217XrwXD3dxo5GY” text_color=”#fffff” color=”#0069b4″]Doneren[/button]
Wil je (ook) op een andere manier helpen? Deel dan dit bericht met vrienden, familie en kennissen, of verspreid het via social media. Ook hulp van mensen met een juridische achtergrond is welkom. Stuur dan een bericht naar Remco door via deze link op het envelopje te klikken.
Ella Ster* | bron: ellaster.nl
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Meer lezen?
Onderstaande boeken bieden meer informatie over dit onderwep:
Weggejorist[/column]
[column size=”1/3″]
Rapport Tommie[/column]
[/columns]Overweeg om de boeken bij je lokale boekhandel te kopen of te bestellen, zodat je de lokale middenstand steunt.
Wil je reageren?
Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.
Door het plaatsen van een reactie onder een artikel laat je bepaalde gegevens achter op ellaster punt nl. Lees in onze privacyverklaring hoe er met je persoonsgegevens wordt omgegaan.