De censuur op Youtube, de schendingen van privacy op Facebook en het manipuleren van data en aantallen van volgers op Twitter, hebben de woede van gebruikers op de hals gehaald. Na het onterecht verwijderen van accounts, is de maat nu vol. Op 1 april volgt een boycot van de mainstream social media kanalen. En nee, het is geen 1 april-grap.
De censuur op de mainstream social media is niet zonder reden. Social media blijkt een serieus platform om alternatief nieuws met elkaar te delen. Voor veel mensen zijn Facebook, Twitter en Youtube inmiddels het primaire kanaal voor actueel nieuws. Niet zozeer het nieuws van de mainstream media, maar alternatieve standpunten waarbij de officiële verhaallijn wordt doorgeprikt. De mainstream social media-kanalen zijn in handen van grote corporaties. Zij zijn niet blij met het feit dat social media inmiddels de overhand heeft gekregen in het delen van alternatieve standpunten. Het alternatieve nieuws vormt een ernstige bedreiging voor de verhaallijn die de mainstream massamedia naar buiten brengt.
Alternatieve journalisten worden geboycot
Als gevolg van deze bedreiging, passen de ‘belangrijkste’ social media kanalen nu op grote schaal censuur toe. Facebook blokkeert berichten met bepaalde onderwerpen of laat ze snel zakken op een ‘ongevaarlijk’ lage plek binnen de tijdslijn en gebruikt daarbij robots om de inhoud van berichten te screenen. Facebook accounts van David Icke en Ella Ster gingen simpelweg op slot. Twitter en Youtube manipuleren de aantallen van volgers en bepalen welke onderwerpen als trending tropic worden gepromoot. Youtube geeft strikes (penalty’s) voor video’s waarvan de inhoud niet strookt met de officiële en gewenste verhaallijn. Bij enkele prominente figuren in de alternatieve media ging het Youtube-account op slot.
Intolerantie ten opzichte van alternatieve standpunten over valse-vlag-aanslag
Vooral de kritische berichtgeving over de Parkland schietpartij in Florida blijkt aanleiding tot het boycotten van video’s en het sluiten van accounts. De mainstream media zit behoorlijk in z’n maag met de kritische vragen die worden gesteld. Video’s over dit onderwerp worden onterecht weggezet als “intimiderend en pestend”. De nieuwste maatregel van Youtube is, om naast video’s waarin alternatieve standpunten worden belicht, een debunking informatiekader te plaatsen met een link naar bijvoorbeeld een Wikipediapagina. Alles om de officiële en gewenste verhaallijn er doorheen te drukken.
Het zal vergeefs blijken, want de geest is al lang uit de fles. Iedereen die zich maar een beetje heeft verdiept in het fenomeen ‘valse-vlag-aanslag’, wéét dat veel zaken binnen de officiële verhaallijnen niet kloppen. De leugens liggen er te dik bovenop en de geloofwaardigheid van de mainstream media is al jaren geleden in de uitverkoop gegaan. Steeds meer mensen beseffen dat ze zich, voor een kritisch en meer realistisch standpunt, moeten wenden tot de alternatieve media.
Inkomstenbron alternatieve journalisten afgenomen
Veel mensen die werkzaam zijn binnen de alternatieve media, hebben hun betaalde baan opgegeven om zich volledig aan onderzoeksjournalistiek te wijden. Ze zijn afhankelijk van inkomsten uit bijvoorbeeld hun Youtubekanaal. Twitter, Facebook en Google zijn cruciaal voor een brede verspreiding van hun berichten.
Door manipulatie komen bepaalde accounts en berichten nu veel minder hoog in de zoekresultaten terecht of worden zelfs volledig geblokkeerd. Youtube hanteert een nieuwe standaard voor alternatief nieuws, waardoor de advertentie-inkomsten voor die accounts drastisch zijn teruggelopen. Veel mediakanalen hebben door alle maatregelen nog maar een fractie van het publiek dat ze voorheen hadden.
Alternatieve social media platforms
De gevolgen van de censuurmaatregelen zijn voor de alternatieve media behoorlijk ingrijpend. Het probleem schuilt erin dat we (te) afhankelijk zijn geworden van platforms, die zijn opgezet door de instituten die we willen bestrijden. Richy Allen — zelf ook slachtoffer van de censuurmaatregelen, waarbij Youtube onlangs zijn account met honderdduizenden abonnees verwijderde — vindt dat we onze eigen onafhankelijke platforms moeten opzetten. Veel mensen wijken inmiddels uit naar alternatieve kanalen:
- D-tube in plaats van Youtube
- GAB in plaats van Twitter
- DuckDuckGo in plaats van de Google zoekmachine
- MeWe in plaats van Facebook
Het kost echter veel tijd en inspanning om deze nieuwe kanalen tot dezelfde omvang te laten groeien. De kracht van Facebook, Twitter en Youtube ligt in het enorme aanbod en het bereik. Dat bouw je niet in een paar weken opnieuw op. De steeds verdergaande censuurmaatregelen kunnen voor waarheidszoekers aanleiding zijn om over te stappen. Want zolang we deze kanalen bezoeken, blijven ze groot en machtig genoeg om de mondiale en nationale politieke agenda te bepalen.
De gebruikers hebben de ultieme macht
De mediakanalen bestaan bij de gratie van het aantal gebruikers. Zodra grote groepen gebruikers weglopen, lopen de advertentie-inkomsten drastisch terug. Dan keldert de waarde en blijkt dat ze zichzelf met de censuurmaatregelen in de voet hebben geschoten. De échte macht ligt altijd bij de gebruikers, het volk. Dat is eigenlijk overal zo, ook bij regeringen. De massa realiseert het zich alleen niet en laat zich daardoor veel te vaak ‘piepelen’ door de grote jongens.
Tijd om de rollen om te draaien. Tijd om de grote social mediakanalen: Google, Facebook, Youtube en Twitter te boycotten. Ten minste voor één dag. Ook andere delen van de wereld doen mee aan de boycot op 1 april. Dat valt dit jaar samen met Eerste Paasdag.
Gebruik alternatieve social media platforms voor de mainstream social media. Of ga gewoon een dagje niet online. Voor sommige ‘social-media-verslaafden’ zal zo’n boycot een ‘digitale-detox-dag’ zijn. Ga die dag lekker de natuur in, spreek af met vrienden of ga bij familie op bezoek. Ervaar hoe fijn het eigenlijk is om niet de hele dag door een scherm in de gaten te houden.
Twijfel er niet aan dat een dergelijke boycot effect heeft. Miljoenen minder bezoekers betekent miljoenen minder inkomsten. Het is een krachtig signaal en tevens een waarschuwing. Een waarschuwing dat gebruikers deze mediakanalen definitief de rug toe kunnen keren.
Sommige Facebookgebruikers hebben dit besluit al genomen. De hashtag #DeleteFacebook was afgelopen maandag trending topic, nadat bekend werd dat Facebook data van 50 miljoen gebruikers had gelekt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Zelfs de oprichter van WhatsApp deed een publieke oproep om Facebook te verlaten. Dat is de reden dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zijn aandelen in Facebook de afgelopen dagen massaal op de markt heeft gedumpt. Zijn vermogen is al 5 miljard dollar in waarde gezakt.
Dit alles zal leiden tot een levendige discussie die zelfs tot in de rechtbank zal worden uitgevochten. Hebben Facebook, Youtube en Twitter wel het recht om berichten en video’s selectief te weren en eenzijdig accounts te sluiten? Ook in het geval waarbij de gebruikers overduidelijk niet in overtreding zijn met de algemene voorwaarden en spelregels van deze platforms? Is dit niet in strijd met het recht op vrije meningsuiting? Deze vragen zullen in de nabije toekomst aan de rechtbank worden voorgelegd.
Misschien wordt het tijd dat dit type platforms openbare nutsvoorzieningen worden, waarbij de objectiviteit beter wordt gewaarborgd. De social media platforms zullen in ieder geval drastisch moeten worden hervormd als ze hun bestaansrecht willen behouden. Anders is hen hetzelfde lot beschoren als de mainstream media, wiens dagen zijn geteld. Want zodra de massa beseft dat ze jarenlang zijn voorgelogen, gemanipuleerd en gebruikt, zal het doek voor hen vallen.
Wat kun jij doen?
Doe mee met de social media boycot op 1 april en breng verslag uit wat die dag je heeft opgeleverd. Verspreidt dit bericht via alle social media kanalen, zodat je de meeste mensen kunt bereiken.
Ella Ster* | bron: ellaster.nl
Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Wil je reageren?
Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.