Kun jij één dagje zonder social media?

10

De censuur op Youtube, de schendingen van privacy op Facebook en het manipuleren van data en aantallen van volgers op Twitter, hebben de woede van gebruikers op de hals gehaald. Na het onterecht verwijderen van accounts, is de maat nu vol. Op 1 april volgt een boycot van de mainstream social media kanalen. En nee, het is geen 1 april-grap.

De censuur op de mainstream social media is niet zonder reden. Social media blijkt een serieus platform om alternatief nieuws met elkaar te delen. Voor veel mensen zijn Facebook, Twitter en Youtube inmiddels het primaire kanaal voor actueel nieuws. Niet zozeer het nieuws van de mainstream media, maar alternatieve standpunten waarbij de officiële verhaallijn wordt doorgeprikt. De mainstream social media-kanalen zijn in handen van grote corporaties. Zij zijn niet blij met het feit dat social media inmiddels de overhand heeft gekregen in het delen van alternatieve standpunten. Het alternatieve nieuws vormt een ernstige bedreiging voor de verhaallijn die de mainstream massamedia naar buiten brengt.

Alternatieve journalisten worden geboycot

Als gevolg van deze bedreiging, passen de ‘belangrijkste’ social media kanalen nu op grote schaal censuur toe. Facebook blokkeert berichten met bepaalde onderwerpen of laat ze snel zakken op een ‘ongevaarlijk’ lage plek binnen de tijdslijn en gebruikt daarbij robots om de inhoud van berichten te screenen. Facebook accounts van David Icke en Ella Ster gingen simpelweg op slot. Twitter en Youtube manipuleren de aantallen van volgers en bepalen welke onderwerpen als trending tropic worden gepromoot. Youtube geeft strikes (penalty’s) voor video’s waarvan de inhoud niet strookt met de officiële en gewenste verhaallijn. Bij enkele prominente figuren in de alternatieve media ging het Youtube-account op slot.

Youtube developer getuigt over monitoren gebruikers

Bericht van een ontwikkelaar bij Youtube die claimt dat gebruikers op basis van Google zoekresultaten een markering krijgen. Op basis van de publicaties van een bepaald type Youtubevideo’s en het bezoek aan bepaalde websites en discussiefora, worden bepaalde gebruikers gemarkeerd als ‘verhoogd risico’.

Intolerantie ten opzichte van alternatieve standpunten over valse-vlag-aanslag

Vooral de kritische berichtgeving over de Parkland schietpartij in Florida blijkt aanleiding tot het boycotten van video’s en het sluiten van accounts. De mainstream media zit behoorlijk in z’n maag met de kritische vragen die worden gesteld. Video’s over dit onderwerp worden onterecht weggezet als “intimiderend en pestend”. De nieuwste maatregel van Youtube is, om naast video’s waarin alternatieve standpunten worden belicht, een debunking informatiekader te plaatsen met een link naar bijvoorbeeld een Wikipediapagina. Alles om de officiële en gewenste verhaallijn er doorheen te drukken.

Aankondiging door Q censuurbeleid

Aankondiging van Q over gecoördineerd cencuurbeleid op social media.

Het zal vergeefs blijken, want de geest is al lang uit de fles. Iedereen die zich maar een beetje heeft verdiept in het fenomeen ‘valse-vlag-aanslag’, wéét dat veel zaken binnen de officiële verhaallijnen niet kloppen. De leugens liggen er te dik bovenop en de geloofwaardigheid van de mainstream media is al jaren geleden in de uitverkoop gegaan. Steeds meer mensen beseffen dat ze zich, voor een kritisch en meer realistisch standpunt, moeten wenden tot de alternatieve media.

Inkomstenbron alternatieve journalisten afgenomen

Veel mensen die werkzaam zijn binnen de alternatieve media, hebben hun betaalde baan opgegeven om zich volledig aan onderzoeksjournalistiek te wijden. Ze zijn afhankelijk van inkomsten uit bijvoorbeeld hun Youtubekanaal. Twitter, Facebook en Google zijn cruciaal voor een brede verspreiding van hun berichten.

Ook Jerome Corsi’s Youtube-account is verwijderd.

Door manipulatie komen bepaalde accounts en berichten nu veel minder hoog in de zoekresultaten terecht of worden zelfs volledig geblokkeerd. Youtube hanteert een nieuwe standaard voor alternatief nieuws, waardoor de advertentie-inkomsten voor die accounts drastisch zijn teruggelopen. Veel mediakanalen hebben door alle maatregelen nog maar een fractie van het publiek dat ze voorheen hadden.

Alternatieve social media platforms

De gevolgen van de censuurmaatregelen zijn voor de alternatieve media behoorlijk ingrijpend. Het probleem schuilt erin dat we (te) afhankelijk zijn geworden van platforms, die zijn opgezet door de instituten die we willen bestrijden. Richy Allen — zelf ook slachtoffer van de censuurmaatregelen, waarbij Youtube onlangs zijn account met honderdduizenden abonnees verwijderde — vindt dat we onze eigen onafhankelijke platforms moeten opzetten. Veel mensen wijken inmiddels uit naar alternatieve kanalen:

 • D-tube in plaats van Youtube
 • GAB in plaats van Twitter
 • DuckDuckGo in plaats van de Google zoekmachine
 • MeWe in plaats van Facebook

Het kost echter veel tijd en inspanning om deze nieuwe kanalen tot dezelfde omvang te laten groeien. De kracht van Facebook, Twitter en Youtube ligt in het enorme aanbod en het bereik. Dat bouw je niet in een paar weken opnieuw op. De steeds verdergaande censuurmaatregelen kunnen voor waarheidszoekers aanleiding zijn om over te stappen. Want zolang we deze kanalen bezoeken, blijven ze groot en machtig genoeg om de mondiale en nationale politieke agenda te bepalen.

De pagina ‘Calm Before The Storm’ op Reddit is onlangs ook verwijderd. Dit was een druk bezochte discussiepagina waarop alle berichten door en omtrent het Q-team werden geplaatst.

De gebruikers hebben de ultieme macht

De mediakanalen bestaan bij de gratie van het aantal gebruikers. Zodra grote groepen gebruikers weglopen, lopen de advertentie-inkomsten drastisch terug. Dan keldert de waarde en blijkt dat ze zichzelf met de censuurmaatregelen in de voet hebben geschoten. De échte macht ligt altijd bij de gebruikers, het volk. Dat is eigenlijk overal zo, ook bij regeringen. De massa realiseert het zich alleen niet en laat zich daardoor veel te vaak ‘piepelen’ door de grote jongens.

De mainstream mediakanalen zijn groot en machtig door het aantal gebruikers en kwetsbaar als dezelfde gebruikers massaal wegblijven.

Tijd om de rollen om te draaien. Tijd om de grote social mediakanalen: Google, Facebook, Youtube en Twitter te boycotten. Ten minste voor één dag. Ook andere delen van de wereld doen mee aan de boycot op 1 april. Dat valt dit jaar samen met Eerste Paasdag.

Gebruik alternatieve social media platforms voor de mainstream social media. Of ga gewoon een dagje niet online. Voor sommige ‘social-media-verslaafden’ zal zo’n boycot een ‘digitale-detox-dag’ zijn. Ga die dag lekker de natuur in, spreek af met vrienden of ga bij familie op bezoek. Ervaar hoe fijn het eigenlijk is om niet de hele dag door een scherm in de gaten te houden.

Twijfel er niet aan dat een dergelijke boycot effect heeft. Miljoenen minder bezoekers betekent miljoenen minder inkomsten. Het is een krachtig signaal en tevens een waarschuwing. Een waarschuwing dat gebruikers deze mediakanalen definitief de rug toe kunnen keren.

Sommige Facebookgebruikers hebben dit besluit al genomen. De hashtag #DeleteFacebook was afgelopen maandag trending topic, nadat bekend werd dat Facebook data van 50 miljoen gebruikers had gelekt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Zelfs de oprichter van WhatsApp deed een publieke oproep om Facebook te verlaten. Dat is de reden dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zijn aandelen in Facebook de afgelopen dagen massaal op de markt heeft gedumpt. Zijn vermogen is al 5 miljard dollar in waarde gezakt.

Dit alles zal leiden tot een levendige discussie die zelfs tot in de rechtbank zal worden uitgevochten. Hebben Facebook, Youtube en Twitter wel het recht om berichten en video’s selectief te weren en eenzijdig accounts te sluiten? Ook in het geval waarbij de gebruikers overduidelijk niet in overtreding zijn met de algemene voorwaarden en spelregels van deze platforms? Is dit niet in strijd met het recht op vrije meningsuiting? Deze vragen zullen in de nabije toekomst aan de rechtbank worden voorgelegd.

Wees gewaarschuwd: “Propaganda is dodelijk.”

Misschien wordt het tijd dat dit type platforms openbare nutsvoorzieningen worden, waarbij de objectiviteit beter wordt gewaarborgd. De social media platforms zullen in ieder geval drastisch moeten worden hervormd als ze hun bestaansrecht willen behouden. Anders is hen hetzelfde lot beschoren als de mainstream media, wiens dagen zijn geteld. Want zodra de massa beseft dat ze jarenlang zijn voorgelogen, gemanipuleerd en gebruikt, zal het doek voor hen vallen.

Wat kun jij doen?

Doe mee met de social media boycot op 1 april en breng verslag uit wat die dag je heeft opgeleverd. Verspreidt dit bericht via alle social media kanalen, zodat je de meeste mensen kunt bereiken.

Ella Ster* | bron: ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”
Wil je reageren?

Je mag hieronder je reactie plaatsen. Reacties worden gemodereerd en het kan enige tijd duren voordat deze online verschijnen. Alleen respectvolle reacties die bijdragen tot een zinvolle discussie worden toegelaten. Hou het wel kort en to-the-point. Maximaal ± 250 woorden.

Share.

About Author

10 reacties

 1. Hallo Ella,

  Ik gebruik voornamelijk DuckDuckGo, maar ook Opera. En voor social media platforms als facebook het je nog wat andere alternatieven de (nog) niet algemeen bekend zijn, maar dat veranderd snel.

  tip: je kunt nu bijvoorbeeld ook kiezen voor ‘Nieuwsboek’, dit is censuurvrije Social Media https://www.nieuwsboek.nl/ wat ook steeds beter gaat lopen.

  Ikzelf heb facebook ook verlaten, en heb daarvoor in de plaats voor Friendly gekozen, en heb geen facebook meer.

  Friendly is momenteel één van de populairste alternatieven voor de Facebook-app. Met Friendly kun je zowel inloggen met je eigen Facebook-account en je Instagram-profiel. De app heeft nagenoeg alle functies die je ook in de Facebook-app vindt. Het voordeel is ook dat je gewoon binnen Friendly een Messenger-bericht kan sturen, waardoor je de aparte Messenger-app ook niet nodig hebt. Je kunt instellen of je de meest recente berichten bovenaan wil zien en je ontvangt ook gewoon pushberichten. Je kunt Friendly ook afschermen met een toegangscode en Touch ID, zodat niet zomaar iemand met toegang tot je telefoon vanuit jouw account iets op Facebook kan zetten. Friendly neemt voor de installatie slechts 33MB ruimte in, fors minder dan de 250MB van de officiële Facebook-app. Wil je de app ook voor Instagram gebruiken, hou er dan wel rekening mee dat je vanuit Friendly geen foto’s kunt posten. Friendly is gratis beschikbaar, maar heeft dan wel advertenties (is minmaal). De betaalde versie kost eenmalig €1,99. En je kan je eigen kleurtjes kiezen. Het heet Friendly for Facebook, een vervanger voor Facebook. Rare naam eigenlijk, maar deze staat los van elkaar. Maar die zorgen dat je EIGEN VRIENDEN BERICHTEN BOVENAAN KOMEN, EN NIET WAT FACEBOOK BEPAALD!”

  De berichten die je zelf van je tijdlijn verbergt, kunnen nog wel in het nieuwsoverzicht en op andere plaatsen op Facebook te zien zijn. Ik heb mijn facebook gewist!

  De app copieert je Facebook, maar IS geen Facebook. Dus ik kan nu alles van iedereen lezen en reageren, en heb mijn Facebook lekker weg gewist. Dag Mark Z!

  Nu vanaf mijn Friendly! En ik zie alle berichten gewoon van iedereen. Top app!

  • Goed om te horen dat iedereen langzaamaan Facebook verlaat. Wel jammer dat mensen uit waaieren naar verschillende platforms. Daardoor verliezen we soms contact, zoals het contact wat we op de FB-pagina hadden. Het is natuurlijk ondoenlijk om talloze apps bij te houden, maar misschien wil je ook linken op MeWe?

   • Dat was ik al van plan #MeWe, gewoon naast Friendly, dat moet te doen zijn. Ik heb geen Twitter, want daar heb ik helemaal niks mee. Heb het pas nog geprobeerd, maar vind het geen fijn medium, dus die valt sowieso af. Maar door omstandigheden lukt het mij nu ff niet om daar een account aan te maken, maar jouw blog volg ik sowieso wel, dus dan zie ik je binnenkort ook op MeWe Ella. Tot dan.

 2. 2 jaar geleden heb ik mijn account bij face-book al opgezegd omdat zij het copy-recht van de geplaatste afbeeldingen voor zich houden en ermee kunnen doen wat zij willen.
  Nu had ik een aantal schilderijen geplaatst als een soort van kleine virtuele galerie maar als ik face book moet geloven kunnen zij die afbeeldingen vrij gebruiken terwijl ik daar duidelijk mijn copy-recht op had bijgezet.
  Nog een tip: Als je je account verwijderd laat dan een diepe verwijderscan uitvoeren op je pc want toen ik dat deed bleken er heel wat verborgen bestanden en koekjes te zijn achtergebleven, waardoor ik steeds reclame van face-book ontving. Na die scan was dat afgelopen.
  Ik heb daar de IOBit uninstaller voor gebruikt en dat werkt prima en is gratis.

 3. Pingback: Diverse Nieuwsfeiten, verzameld door: Nico Talma | Silvia's Boinnk!!!

 4. Ella, je noemt D-tube, GAB, DuckDuckGo en MeWe als mogelijke alternatieven. Is er uitgezocht wie hier -werkelijk- achter zitten? Met controlled opposition die zo’n beetje elk alternatief gat dicht, is er genoeg reden om voorzichtig te zijn.

  Zelf zie ik het meest heil in coöperatieve organisatievormen waarvan de leden meteen ook de eigenaren zijn en zo greep blijven houden op het geheel. Het betekent wel dat het door de leden gefinancierd moet worden. In ieder geval een stuk betrouwbaarder dan welke andere bedrijfsvorm, waarbij de cabal slechts de oneindig diepe portemonnee hoeft te trekken om succesvolle startups in te lijven om de eigen agenda door te drukken.

  Overigens vind ik het merkwaardig dat bij D-tube betalingen in het vooruitzicht worden gesteld voor hen die video’s uploaden. Waar komt dat geld vandaan dan?

 5. Tallamaris on

  Ik zat niet op Facebook en wil daar ook niet op vanwege het extreme verslavingseffect en dacht ik ga tijdelijk op mewe om eventueel mensen te motiveren en statement te maken en uitgelegd dat we Facebook moeten boycotten,tot nu toe !!! Niemand ik wordt zo moedeloos van die passie vElingen.

 6. Steun de kwaliteitskranten zoals Trouw, heerlijk elke ochtend bij de koffie, ook weer niet veel natuurlijk wegens giftig acryline. Kom je helemaal van bij en is een zalig begin van de dag. Die hebben correspondenten over de hele wereld zitten en geven objectief nieuws en vanaf verschillende standpunten belicht. Toch heb ik alternatief nieuws nodig van de verschillende belangengroepen.